Papīra, zelta vai porcelāna: kā sauc kāzu gadadienas un ko tajās dāvināt

Kādi ir kāzu gadskārtu nosaukumi un ko dāvināt – lasiet tālāk dotajā materiālā.

Kāzu gadadienām atkarībā no kopā nodzīvoto gadu skaita ir savi nosaukumi. Un šie nosaukumi tika izdomāti jau senos laikos, kad cilvēki savu dzīvi lielā mērā saistīja ar dabu.

Tiek uzskatīts, ka dzīves gadi atspoguļo tos posmus, kuriem vīrs un sieva iet cauri. Atbilstoši jubilejas nosaukumam pārim tiek izvēlētas arī dāvanas.

Kādi ir kāzu gadadienu nosaukumi

Papīra kāzas (1 gads kopā)

Papīra kāzas simbolizē savienības trauslumu, jo šajā laikā sākas pirmās nopietnās grūtības, daudziem ģimenē piedzimst bērniņš un pāris mācās sadalīt pienākumus un rūpēties viens par otru. Dāviniet visu, kas izgatavots no papīra – grāmatas, albumus, gleznas.

Kokvilnas kāzas (2 gadi kopā)

Vīram un sievai ir bijis laiks iepazīt vienam otru un tikt galā ar pirmajām ģimenes grūtībām. Senāk pārim mēdza dāvināt auduma atgriezumus – gultasveļai, autiņbiksītēm un galdautiem. Mūsdienās dāvina gultasveļu vai auduma lietas mazuļiem.

Ādas kāzas (3 gadi kopā)

Ģimene jau ir kļuvusi stiprāka, un pāris ir iemācījies būt elastīgāks gluži kā āda. Dāvināšanai piemēroti ādas izstrādājumi – jostas, maki, somas, ādas pārvalki.

Koka jeb ceriņu kāzas (5 gadi kopā)

Koks tiek uzskatīts par stipras savienības simbolu. Pārim, kas ir pārvarējis šo nozīmīgo notikumu, ir lielākas izredzes uz ilgu ģimenes dzīvi, jo viņi jau ir iesakņojušies. Par dāvanu izvēlas jebkuru no koka izgatavotu izstrādājumu – no koka traukiem līdz mēbelēm.

Lasi vēl: Šīm trim zodiaka zīmēm līdz nedēļas beigām jābūt īpaši uzmanīgām

Alvas kāzas (10 gadi kopā)

Dažreiz dēvē arī par rožu kāzām. Šāda jubileja jau tiek svinēta grezni, ar īpašām svinībām, jo pāris pārvarēja krīzes gadus un izturēja, Vīrs 10. gadadienā dāvina sievai tādus pašus ziedus kā kāzās vai milzīgu sarkanu rožu pušķi.

Pārim dāvina priekšmetus, kas izgatavoti no alvas – tie var būt trauki, interjera priekšmeti. Pastāv arī interesants apzīmējums – sievai jānēsā līdzi alvas karotīte, un naktī tā jāieliek zem spilvena, lai tā nes ģimenei laimi un labklājību.

Porcelāna jeb zvaigžņu kāzas (20 gadi kopā)

Šis datums simbolizē stipru un laimīgu ģimeni. Tomēr porcelāns mēdz saplīst, ja ar to rīkojas nevērīgi. Tāpēc ir vērts atcerēties par rūpēm un cieņu arī pēc 20 kopdzīves gadiem.

Šādā jubilejā parasti dāvina jaunu komplektu un traukus, bet vecos un saplīsušos parasti izmet no mājas.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru