Neskaidrība ap Skanstes tramvaja projekta nākotni rada investoru neuzticību Latvijai

Skanstes apkaimē Rīgā investori – lielākoties ārvalstu investori – ir ieguldījuši jau vismaz 320 miljonus eiro, lai attīstītu pilsētai un pilsētniekiem vajadzīgus projektus, un plānots, ka šī summa pieaugs līdz 800 miljoniem eiro līdz 2026. gadam.

Tās ir Latvijas apstākļiem ļoti nozīmīgas investīcijas, kuras veikuši tādi uzņēmumi kā Merks (Igaunijas kapitāla uzņēmums), Capitalica (Lietuva), Kapitel (Igaunija), NP Properties (Īslande), SG Capital (pārstāv Baltijas vadošo pensiju fondu – SEB, Swedbank, LHV, Citadele, INVL – investīcijas), Pillar (Latvija), KBO (Somija), Baltic Horizon (Somija, Igaunija), Hanner (Lietuva), Metro Capital (Igaunija), Hili Properties (Malta), Blackstone (ASV) un citi.

Lasi vēl : Tikušas atklātas ļoti nepatīkamas detaļas par aktiera Jāņa Jarāna brāļa nāvi

Piemēram, nupat SG Capital pārstāvētais Fonds ir iegādājies SWH biroju centru un Duntes namu birojus, ieguldot tuvu 70 miljoniem eiro; lietuviešu attīstītājs Capitalica sāks būvēt biroju ēku Skanstē par aptuveni 50 miljoniem eiro, bet Merka māsasuzņēmums Kapitel ieguldīs vairāk nekā 80 miljonus eiro jaunu biroju ēku celtniecībā, somu uzņēmums KBO ieguldīs 100 miljonus eiro 1200 jaunu dzīvokļu būvniecībā Skanstē.

“Veicot jau esošās investīcijas jaunos birojos, dzīvojamajās ēkās, sabiedriskajos un citos objektos, investori ir rēķinājušies ar to, ka atbilstoši pašvaldības un valsts deklarētajiem plāniem, tiks veiktas publiskās investīcijas Skanstes apkaimes infrastruktūrā – primāri jaunajā tramvaja līnijā. Investori ir noticējuši iespējai Skansti savienot ar pilsētas vēsturisko centru, Centrālo staciju un nākotnē arī ar Rail Baltic un lidostu,” norāda Skanstes attīstības aģentūras (SAA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Turklāt “nekustamā īpašuma attīstības jomā publiskās infrastruktūras izveide un attīstība ir fundamentāli svarīgs jautājums, kas pielīdzināms investīciju vides stabilitātei un prognozējamībai. Mēs redzam, ka Rīga pēdējos gados būtiski atpaliek no Viļņas un Tallinas biroju infrastruktūras un starptautisku liela mēroga nomnieku piesaistē. Tieši tāpēc Skanstes attīstība ir iespēja atgriezt Rīgu starptautiskajā biznesa apritē ar jaunām biroju ēkām, konferenču centriem un kultūras objektiem,” uzsver SAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags.

Tādēļ ar lielām bažām uztveram signālus, ka dažādu politisku un administratīvu procesu rezultātā varētu kavēties vai vispār netikt īstenota paredzētā Skanstes tramvaja līnija. Mūsuprāt, šāda situācija nav pieļaujama.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru