Ko darīt, kad māju ir apsēdušas skudras? Padomi, kas ļoti palīdzēs

Iemesli, kādēļ dzīvoklī rodas skudras

Jebkurš kukainis mājās uzrodas tādēļ, lai tur iedzīvotos – arī skudras nav izņēmums. Netīri trauki, ēdiena paliekas uz galda, pārbāzta miskaste – viņi visi to uzskata kā par ielūgumu uz pusdienām.
Pilnībā attīrīt dzīvojamās telpas tā, lai tajās nebūtu nekas, kas noderētu skudrām, nav iespējams. Taču pirms jūs ķersieties klāt problēmas risināšanai, kārtība ir jāieved.

 

Kā cīnīties ar dzīvoklī esošajām skudrām?

Pirms jūs sāksiet cīņu pret skudrām, ieteicams tās mazliet pavērot. Lieta tāda, ka šie kukaiņi dzīvo lielās saimēs, kur katram no tiem ir sava nozīme. Darba skudras vāc ēdienu un ved to uz savu midzeni. Ja jūs pamanīsiet to, kur tās lien, jums būs iespējams atrast ligzdu.

Cīņā pret šiem kaitēkļiem var izmantot gan mūsdienu, gan mūsu vecvecāku metodes.
Ķīmiskā rūpniecībā cīņā pret skudrām iesaka izmantot gēlus, aerosolus, izšķīdināmās indes un tamlīdzīgus līdzekļus. Katrs līdzeklis ir iedarbīgs savā veidā, taču arī katram no tiem ir savi mīnusi. Kopumā tiem ir divi lieli mīnusi: tie ir kaitīgi cilvēkiem un dzīvniekiem, turklāt skudras pie tiem ātri pierod.

Lielākā daļa insekticīdu pret skudrām satur vielas, kuras ir ārkārtīgi kaitīgas cilvēka Vese***ai. Ja telpas, kurās jūs izmantosiet šīs ķīmiskās vielas, ir iespējams pamest vismaz uz trīs diennaktīm, tad to lietošana ir droša.

Ja gadījumā jums nav kurp doties, bet vēlaties no šiem kaitēkļiem tikt vaļā, tad izmantojiet speciālas lamatas ar cietajām ķīmiskajām vielām tajos. Skudras nes šo ķīmisko preparātu uz savu midzeni, kur vēlāk no tās mirst teju visa saime. Svarīgi ir novietot šos līdzekļus tā, lai tie nebūtu viegli pieejami bērniem vai mājdzīvniekiem.

Kā atbrīvoties no skudrām ar mājās pagatavojamiem līdzekļiem?

Ja ķīmiskie preparāti nav efektīvi vai no tiem rodas alerģija, būs vien jāķeras klāt dabīgajām metodēm.

Pirmā metode. Viens no iedarbīgākajiem paņēmieniem ir skudru piesaistīšana ar borskābi. Ņemiet vārītas olas dzeltenumu un sajauciet kopā ar kaut ko saldu, piemēram, cukuru vai medu. Var likt klāt arī ievārījumu. Šim maisījumam klāt lieciet 20 g borskābes.

Tad no šīs masas nepieciešams pagatavot nelielas bumbiņas un nolikt tās “aizdomīgajās” vietās. Jau pēc 24 stundām manīsiet veselu virkni mirušu skudru. Metode ir ļoti laba tādēļ, ka skudras nodod šo vielu cita citai, šādi panākot, ka tiek iznīcinātas ļoti daudzas skudras.

Otrā metode. Iedarbīgs līdzeklis cīņā ar skudrām var būt arī tāds līdzeklis kā raugs ar cukuru. Šāds maisījums sāk rūgt, tādēļ, atnests pūznī, tas vairs nebūs derīgs skudru kāpuriem.

Trešā metode. Skudras atbaida dažādas specifiskas smaržas, piemēram, ķiploki, piparmētra, kampars. Ja jums netraucē šī smarža, tad varat iesmērēt ar ķiploku daiviņu visas līstes mājā, kur mēdz staigāt skudras. Ja skudras jūsu mājā nedzīvo, bet tikai ierodas pēc ēdiena, šī metode būs īpaši lietderīga.

Ceturtā metode. Kafijas biezumi ir ļoti bīstami skudrām.

Taču kafijas biezumi kā tādi skudras nepiesaista, bet, sajaukti ar saldu sulu, ievārījumu vai cukuru, noteikti piesaistīs viņu uzmanību. Šī tautas metode ļoti labi var palīdzēt atbrīvoties no skudrām.

Piektā metode. Līmlentes lamatas. Ņemiet kartona gabaliņu vai trauku, kuram pa perimetru nolīmejiet abpusējo līmlenti, bet vidū lieciet kaut ko saldu. Vienīgais šīs metodes mīnuss ir tāds, ka šādi tiks iznīdēta tikai neliela daļa mājās esošo skudru.

Profilaktika pret skudru parādīšanos mājās

Lai pasargātu siltajā laikā savu māju no skudru parādīšanās tajā, izmantojiet profilaktikus paņēmienus:
Neatsājiet ēdienu atvērtā veidā skudrām viegli pieejamā vietā: saldumus, maizi, gaļu.

Ļoti rūpējieties par savas virtuves tīrību, centieties ilgi neatstāt netīrus traukus, rūpīgi notīriet galda virsmas no ēdiena paliekām.

Biežāk nesiet ārā miskasti, kas skudrām var kļūt par lielāko ķērienu jūsu virtuvē.
Augļus uzglabājiet ledusskapī vai cieši aiztaisītos traukos.

Atrodiet ceļu, pa kuru iet skudras, un uzlīmējiet abpusējās līmlentes strēmeli. Līmlente samazinās skudru pieplūdumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru