Ko darīt ar ķiploku jūlijā, lai izaudzētu vērienīgas ķiploku galviņas

Ziemas ķiploki jūlijā aptur to zemes daļas attīstību un sāk ķiploku sīpolos uzkrāt barības vielas.

Lai iegūtu dāsnu ķiploku galvu ražu, kas veiksmīgi uzglabāsies ilgu laiku, šajā izšķirošajā periodā īpaši svarīgi ievērot ķiploku kopšanas noteikumus, kas nav nemaz tik sarežģīti.

Ķiploku kopšana jūlijā

Ravēšana

Pēc katras laistīšanas dobi vēlams iztīrīt no nezālēm. Kas attiecās uz pašu laistīšanu, mitruma trūkums rada mazas un sausas ķiploku galviņas. Savukārt pārlieku liels mitruma daudzums var negatīvi ietekmēt ķiploku nogatavošanos un to turpmāko uzglabāšanu ziemā.

Pieredzējuši dārznieki iesaka samazināt laistīšanu 3–4 nedēļas pirms ražas novākšanas, bet nedēļu pirms ķiploku sīpolu izrakšanas pilnībā pārtraukt to laistīšanu. Pirms tam ķiplokus vajadzētu laistīt 1-2 reizes nedēļā atkarībā no laika apstākļiem.

Mēslojums

Kad augu zaļās daļas augšana jau ir apstājusies, slāpekļa mēslošanas līdzekļu izmantošana zaudē nozīmi.

Bet fosfora-kālija mēslojums, gluži pretēji, jūlijā lieliski noderēs.

Izmantojiet veco pārbaudīto recepti: ņemiet 25 gramus superfosfāta un 15 gramus kālija sulfāta uz vienu ūdens spaini un aplejiet ar šo līdzekli dobes.

Ķiploku kātu noņemšana

Optimālais laiks ķiploku kātu noņemšanai ir brīdis, kad tie sasniedz 10–15 cm augstumu. Šajā stāvoklī viņi joprojām nepārņem visas augu rezerves.

Lai arī: Kādus “kaimiņus” necietīs kaprīzās rozes

Jūs varat nolauzt kātus vai nogriezt tos ar šķērēm. Šo procedūru labāk veikt no rīta, kad augs ir piesātināts ar mitrumu. Šajā gadījumā kātus būs vieglāk nogriezt, un nākamajā dienā griezuma vieta labi izžūs.

Slimības un kaitēkļi

Ja ķiploku lapas vienkārši kļuva dzeltenas, vairumā gadījumu tas ir labojams. Bet lapu savīšana, izžūšana, deformācija, plankumu parādīšanās un puve pie pamatnes liecina par nopietnu slimību vai kaitēkļu radītiem bojājumiem.

Agrīnas ķiploku lapu dzeltēšanas iemesls var būt sals un pārāk sekla stādīšana. Ja ķiploki aukstuma dēļ ir kļuvuši dzelteni, tos var apstrādāt ar stimulatoriem: “Epin” vai “Circon”.

Ar augstu gruntsūdeņu līmeni dārzā augs cieš no aizsērēšanas. Šī problēma tiek atrisināta vienīgajā veidā: stādot ķiplokus paaugstinātās dobēs.

Tagad jūs zināt, kā pareizi rūpēties par ziemas ķiplokiem jūlijā. Mēs ceram, ka mūsu padoms palīdzēs jums iegūt lielisku ķiploku ražu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru