Kartupeļu čipsi un vēl 4 produkti, kas radās ārkārtīgi interesantos apstākļos

Katru dienu mēs lietojam dažādus pārtikas produktus, un šķiet, ka lielākā daļa no tiem ir pastāvējuši vienmēr. Tomēr tā, protams, nav – katram ir sava rašanās vēsture. Daži tapa atjautības rezultātā, citi radīti pavisam nejauši, bet vēl citi izdomāti, lai kādam iespītētu. Jūsu uzmanībai ir pieci izklaidējoši stāsti par ēdienu izcelsmi, kas pazīstami visā pasaulē.

1.Cepumi ar šokolādes gabaliņiem

Cepumu ar šokolādes gabaliņiem izgudrošanas vēsture ir lielisks piemērs tam, kā pārtikas trūkums var kļūt par stimulu jaunu produktu radīšanai. Šī pasaulslavenā salduma autore ir kāda Rūta Veikfīlda. Kādu dienu viņai pietrūka nepieciešamā kakao daudzuma cepšanai, taču viņa neapjuka: Rūta vienkārši paņēma nelielo šokolādes gabaliņu, kas viņai bija, sadalīja un pievienoja to mīklai.

Taču pretēji Rūtas cerībām šokolāde, izkususi, neizpletās vienmērīgi pa mīklu, bet sakrājās pa pilieniem atsevišķās vietās. Un, kad cepums atdzisa, šokolāde atkal sacietēja, un tā sanāca cienasts ar izkusušiem parastās šokolādes gabaliņiem. Pēc jaunuma nogaršošanas Rūta bija patiesi sajūsmā, jo tādu cepumu viņa vēl nebija garšojusi. Veikfīlda nolēma popularizēt savu izgudrojumu masām, un viņai tas izdevās lieliski – šodien cepumi ar šokolādes gabaliņiem ir ieguvuši popularitāti visā pasaulē, un pati Rūta ir kļuvusi bagāta.

2.Kartupeļu čipsi

Izrādās, ka kartupeļu čipsu vēsture ir spilgts piemērs, kad progresa dzinējspēks ir spītība. Patiesībā ne visi zina, ka šis ēdiens ir diezgan sens izgudrojums –1853. gads tiek dēvēts par oficiālo kartupeļu čipsu radīšanas datumu. Kādu dienu vienā no restorāniem ienāca apmeklētājs, kurš izrādījās ļoti kaprīzs, un pavāri nekādi nevarēja viņu iepriecināt.

Klienta kaprīzes iemesls, dīvainā kārtā, bija kartupeļi – viņam patika tos ēst ne tikai ceptus, bet ļoti kraukšķīgus. Jā, vienīgi viņam nemitīgi atnesa kaut ko nepietiekami kraukšķīgu. Kādā brīdī šefpavārs tik ļoti sadusmojās uz prasīgo klientu, ka viņš kartupeļus sagrieza pēc iespējas plānāk, pēc tam apcepa lielā daudzumā karstas eļļas, tad sālīja un pasniedza uz galda. Spītības rezultātā pagatavotais ēdiens sajūsmināja pārsteigto apmeklētāju, kurš neko tādu vēl nebija ēdis. Un drīz vien pavāra izgudrojums kļuva par pārtikas hitu visā pasaulē.

3.Kukurūzu pārslas

Arī šī produkta vēsture aizsākās 19.gadsimta beigās. Turklāt tikai daži cilvēki zina, ka kukurūzas pārslu autori ir reliģiskas kustības, ko sauc par Septītās dienas adventistiem, pārstāvji. Un tas viņiem ienāca prātā pēc vēlmes izstrādāt jaunu pārtikas veidu, kas pilnībā atbilstu toreizējiem veģetārā uztura standartiem. Divi Battle Creek sanatorijas īpašnieki no Mičiganas nolēma pagatavot kādu ēdienu no kukurūzas miltiem.

Bet vienā brīdī viņi bija izklaidīgi un uz brīdi aizmirsa par ēdienu. Un, kad pēc kāda laika viņi par to atcerējās, milti jau bija bezcerīgi sabojājušies. Toreiz, cenšoties nepazaudēt vērtīgo produktu, pavāri masu mēģināja apstrādāt, laižot to cauri rullīšiem, lai iegūtu sarullētas mīklas loksnes. Rezultātā viņi ieguva pārslas, kuras viņi sacepa. Bet, kad sanatorijā ārstējošajiem pacientiem saimnieki piedāvāja savu jauno ēdienu, tas tika uzņemts ļoti sirsnīgi, kas ļāva viņam ar laiku iemantot populārākā un gardākā kāruma – kukurūzas pārslu slavu.

4.Alus

Šķiet, ka alus ir pastāvējis vienmēr, un tas nav pārsteidzoši, jo tas ir viens no senākajiem dzērieniem cilvēces vēsturē. Kā liecina arheoloģiskie pētījumi, par to zināja pat Babilonijas un Šumeru civilizāciju pārstāvji. Kā izrādījās, senie Mezopotāmijas iedzīvotāji šo dzērienu ieguva pirms aptuveni 10 tūkstošiem gadu. Bet tas notika nejauši, nolemjot slapjus miežu graudus, kas jau bija sākuši rūgt, sajaukt ar ūdeni, kā arī dažiem citiem komponentiem. Tā nu dabūjām gardo un daudzu iecienīto dzērienu!

5.Kafija

To, ka kafija ir diezgan sens produkts, ko zināja mūsu tālie senči, droši vien zina daudzi. Bet, kurš tieši palīdzēja cilvēcei iegūt šo dzērienu, kaut kā nav bieži minēts. Izrādās, ka vairāk nekā pirms tūkstoš gadiem kazas mudināja cilvēku radīt kafiju.

Ir kāda leģenda, kas vēsta, ka reiz kāda sena zemnieka kazas Etiopijā ēdušas kāda koka pupiņas, kas, kā vēlāk izrādījās, bijusi kafija. Jā, tikai pēc šīs degustācijas dzīvnieki lēkāja un bija rotaļīgi daudz ilgāk un aktīvāk nekā parasti. Protams, šo dīvaino parādību pamanīja gans. Uzminot, ko kazas nogaršojušas, viņš pats izmēģināja kafijas pupiņas, pēc kā arī juta neparastu spēka un enerģijas pieplūdumu. Taisnības labad jāatzīmē, ka šī leģenda bija tikai viena no daudzām līdzīgām, taču tieši šī tiek uzskatīta par ticamāko.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru