Kāpēc dzeltē tūjas: eksperti nosaukuši sešus iemeslus un viens no tiem ir ļoti negaidīts

Tūjas aktīvi tiek izmantotas teritorijas labiekārtošanai. Un, lai gan šiem kokiem raksturīga izturība, dažkārt pavasarī var redzēt, ka to zari sāk dzeltēt.

Kad tas notiek, šķiet, ka tam nav atbilstošu iemeslu. Tomēr eksperti apgalvo, ka ir seši iemesli tūju skuju dzeltēšanai.

Sezonas krāsu maiņa

Dažas tūju šķirnes maina savu krāsojumu atkarībā no gadalaika. Piemēram, rietumu tūjas var dzeltēt rudenī un ziemā. Arī Holstrup, Columna un Brabant šķirnes maina krāsu. Taču to skujas ir brūnas. Tāpēc pirms panikas radīšanas pārliecinieties, ka jūs neaudzējat kādu no šīm šķirnēm.

Kļūdas kopšanā

Pirmkārt, tūjas var dzeltēt nepareizi izvēlētas stādīšanas vietas dēļ. Ja stādīsiet koku lielā dziļumā, sākumā tas attīstīsies, bet pēc sešiem mēnešiem skujas lēnām sāks dzeltēt. Stādot ņemiet vērā katras šķirnes īpašības un vēlmes.

Dzeltēšanas iemesls var būt arī barības vielu trūkums. Bieži vien tūju iestāda zemes gabalā un par to aizmirst. Bet, ja kokam trūkst minerālvielu un citu komponentu, tas sāk dzeltēt. Mēslošanas līdzekļi tiek doti reizi sezonā.

Tūjai patīk arī mitra augsne, un, ja vasarā tā pārāk izžūst, skujas var dzeltēt. Noteikti aplaistiet koku sausās dienās.

Lasi vēl: Lūk, ko darīt, lai gurķu lapas nedzeltētu

Saules apdegums

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc tūjas koki kļūst dzelteni. Pašā pavasarī koks saņem visspēcīgākos apdegumus, jo maijā saule jau var spīdēt diezgan spoži. Līdzīgi var notikt arī ziemā. Lai gan temperatūra ir zema, saules stari joprojām ir aktīvi un var atstāt savas pēdas uz koka.

0 votes, 0 avg

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Tribīne grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 73%

0%

Pasargāt koku no saules apdegumiem ir grūti. Taču nevajadzētu pārāk uztraukties, jo tūja vienmēr atgūst savu krāsu. Tomēr atveseļošanās nolūkos būs jāpalielina laistīšana un jāpielieto mēslojums.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā! 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru