Kad stādīt kartupeļus 2024. gadā: atcerieties šos noteikumus

Pavasaris ir kartupeļu stādīšanas laiks, un daži dārzkopji steidzas ar šo procesu. Šī dārzeņa stādīšanai ir optimāls laiks un obligāti nepieciešami daži apstākļi.

Kartupeļu šķirnes

Visi kartupeļi tiek iedalīti pēc šķirnēm. Dažas no tām ir piemērotas agrai stādīšanai, bet dažas – tikai vēlākai stādīšanai.

Agrās. Kartupeļu ražas novākšanu var veikt 55-60 dienas pēc iestādīšanas. Nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai. Ideāls stādīšanas laiks ir pirmās siltās pavasara dienas.

Vidēji agras. Stāda no maija vidus un novāc 65-80 dienas pēc iestādīšanas. Šādas šķirnes ir piemērotas īsai uzglabāšanai (1-2 mēneši), jo šie kartupeļi satur lielu cietes daudzumu.

Vidēji nogatavojušies. Stāda maija sākumā un novāc ražu pēc 80-95 dienām. Šādas šķirnes ir garšīgas, bet uzņēmīgas pret kaitēm.

Lasi vēl: Lielisks ceļvedis par sodas izmantošanu dārzā

Vidēji vēlās. Šādus kartupeļus stāda maija vidū vai beigās. Tos izrok pēc 95-110 dienām. Pārsvarā šādas šķirnes stāda dienvidu reģionos, jo tām nepieciešams vairāk laika, lai nobriestu. Tie ir izturīgi pret kaitēm un kartupeļi piemēroti ilgstošai uzglabāšanai.

0 votes, 0 avg

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Tribīne grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 63%

0%

Vēlīnās šķirnes. Tās ir šķirnes, kas ir izturīgas pret salnām. Tās stāda tuvāk vasarai un novāc pēc 120 dienām. Šādus kartupeļus var uzglabāt ilgu laiku.

Kas šogad stādīt kartupeļus, lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru