Kā vientuļajai mātei izaudzināt īstu vīrieti: praktiski padomi no psihologiem

Noteikums Nr. 4 – ieaudziniet vīrišķīgas intereses

Lai cik stereotipiski tas neizklausītos, bet īstam vīrietim ir jāinteresējas par datorspēlēm, tehnoloģiju jaunumiem, auto modeļiem, ieročiem un citiem vīriešu dzīves aspektiem. Izšūšanu krustdūrienā, pērļošanu un citus meitenīgus hobijus atstājiet meitai. Jau no agras bērnības iegādājieties dēlam tematiskas rotaļlietas, grāmatas, žurnālus, pēc tam pierakstiet viņu attiecīgajiem pulciņiem. Vēlams viņu pierakstīt vīriešu sporta sekcijā: ir svarīgi, lai zēns spētu fiziski pastāvēt par sevi.

Un vēl: ļaujiet bērnam patstāvīgi risināt konfliktsituācijas ar vienaudžiem. Dažreiz mātēm ir grūti samierināties ar kautiņiem, kuros iesaistās mīļais dēls. Bet, ja jūs iejauksieties, lai tiktu galā ar pāri darītājiem, vienaudži viņu uzskatīs par vājinieku. Protams, iejaukšanas ir akceptējama, ja konflikts ir nopietns un vairs nav uztverams kā parasta pusaudžu skaidrošanās.

Noteikums Nr. 5 – māciet cieņu pret sievietēm

To izdarīt nav tik grūti, kā tas var šķist pirmajā brīdī. Nav noslēpums, ka kā zēns izturas pret savu māti, tā viņš izturēsies arī pret citām meitenēm savā dzīvē. Tāpēc attiecībās ar dēlu ieņemiet vājas sievietes pozīciju: esiet maiga un ievainojama, mīļa un sievišķīga, mīloša un gādīga.

Parādiet, ka jūs nevarat tikt galā bez dēla palīdzības, ka daudzas problēmas var atrisināt, tikai pateicoties viņam. Piemēram, neņemiet prom smagās somas, kad viņš vēlas tās nest mājās, un uzslavējiet bērnu. Šādā veidā jūs iemācīsiet viņam izrādīt rūpes par sievieti.

Noteikums Nr. 6 – neradiet traģēdiju

Neapspriediet savu šķiršanos ar vīru bērna klātbūtnē un nedalieties ar savām jūtām par to. Izveidojiet bērnam priekšstatu par normu, ka tēvs nav: arī tāda ģimene var pastāvēt! Šāda pieeja palīdzēs bērnam saprast, ka viņš ir tikai bērns kā visi pārējie. Tas vairos pašapziņu un radīs svarīgu stabilitātes sajūtu.

Un vēl: nekad nerunājiet negatīvi par tēvu, jo zēni zemapziņā sevi identificē ar tēvu. Izrādās, ja tētis ir slikts, tad arī es esmu slikts… Un frāze: “Tēvs tev ir viss!” ieprogrammē sekot viņa pēdās. Pat ja vecāks patiešām ir tālu no ideāla, labāk, lai viņa tēls ir “izplūdis”: kad bērns paaugsies, viņš pats izdarīs secinājumus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru