Kā pareizi saldēt ziemai dažas no populārākajām vasaras ogām

Ja jūs nekad iepriekš neesat saldējis ogas ziemai, ir pienācis laiks steidzami to labot. Ķirši, avenes, zemenes – lieliski uzglabājas saldētavā. Tas ir lielisks veids, kā pagarināt vasaru un baudīt iecienītākās ogas ne tikai siltajā sezonā, bet jebkurā gadalaikā. Tāpēc pastāstīsim par galvenajām niansēm un iesaldēšanas metodēm, lai jūs zinātu, kā rīkoties.

Pirmā lieta, kas jāapzinās, ir tas, ka ogas ir jāsasaldē, kad tās ir maksimāli svaigas, lai jūs varētu sasniegt vislabākos rezultātus. Pat pēc vairākiem mēnešiem saldētavā, augļi saglabās savu apbrīnojamo vasaras garšu un aromātu. Bez pašām ogām ir nepieciešami tikai maisiņi.

Kā sasaldēt dažādas ogas

Avenes

Atšķirībā no daudziem citiem pārtikas produktiem, kas saldējot zaudē savu garšu un ieguvumus Vese***ai, avenes šajā ziņā ir labākas. Tajās saglabājas tieši tāds pats vitamīnu un mikroelementu daudzums kā svaigā veidā. Vienīgais brīdinājums ir tas, ka pēc atkausēšanas oga kļūst mīksta un ūdeņaina, zaudē savu formu, tāpēc to noteikti nevarēs izmantot dekorēšanai. Bet ir pilnīgi iespējams pagatavot kompotu, ievārījumu vai pildījumu cepšanai.

Ir vairāki veidi, kā sasaldēt avenes. Visvienkāršākais ir sasmalcināt tās kopā ar cukuru, lai iegūtu biezeņa konsistences masu, un pēc tam iesaiņot to noslēgtos traukos un nosūtīt uz saldētavu. Bet veselām ogām labāk izmantot šoka saldēšanu. Ko tas nozīmē? Jums jāņem cepešpanna vai paplāte, jāieliek ogas vienā kārtā un jāievieto saldētavā uz divām līdz trim stundām, lai tās pilnībā sasalst. Kad tas notiek, pārvietojiet tās konteineros vai parastos maisos, lai tās saldētavā aizņemtu mazāk vietas.

Zemenes

Viena no populārākajām ogām, kuras garšu labprātāk baudām ne tikai vasarā, bet arī ziemā. Tās ir bagātas ar vitamīniem, labvēlīgiem mikroelementiem, uzlabo imunitāti un kopumā pozitīvi ietekmē veselību. Tāpat kā avenes, no tām gatavo ievārījumus, želejas, dažādus dzērienus, piemēram, kompotus un smūtijus. Turklāt saldētā oga nezaudē savu formu un ir piemērota konditorejas izstrādājumu dekorēšanai.

Sasaldēšanai izvēlieties svaigas ogas, kas saulainā laikā plūktas no dārza. Tās nedrīkst būt piesātinātas ar mitrumu, pretējā gadījumā tās izrādīsies ūdeņaina. Pirms sasaldēšanas zemenes jānomazgā zem tekoša ūdens un pēc tam labi jānosusina uz auduma vai papīra dvieļa. Pārliecinieties, ka tas absorbē visu lieko mitrumu;

Noņemiet kātiņus un novietojiet ogas tīros, sausos traukos. Ideāli piemēroti stikla trauki, jo tie neuzsūc smakas. Varat arī sasaldēt zemenes biezeņa formā, kad tās sablenderētas ar vai bez cukura.

Upenes

Izrādās, ka liels daudzums C vitamīna ir atrodams ne tikai citrusaugļos. Ar tiem var konkurēt upenes. Ogām ir patīkama, nedaudz skābena garša, kas ļauj tās izmantot daudzu dzērienu un ēdienu gatavošanā.

Lasi arī: Tante no Odesas iemācīja gatavot savus slavenos baklažānu ikrus, kas burtiski kūst mutē! Daudzkārt labāki par kabaču

Svaigi noplūktas upenes noskalo zem tekoša ūdens un labi nosusina uz papīra dvieļa. Noņemiet lapas un sīkus gružus, kā arī bojātās un nenobriedušās ogas. Pēc tam upenes liek uz paplātes un liek saldētavā uz vairākām stundām. Kad ogas sasalušas, saber tās maisiņos – tas ir ērtākais uzglabāšanas variants, kas neaizņem daudz vietas. Šādā formā upenes var gulēt līdz pat gadam.

Ķirši

Viena no galvenajām ķiršu priekšrocībām ir tā, ka pēc sasaldēšanas tie saglabā ne tikai noderīgo sastāvu, bet arī formu, un pilnīgi vienalga, kā tos uzglabāt – ar kauliņu vai bez tā.

Ja plānojat ogu sasaldēt ar kauliņu, tad vislabāk to darīt pēc aveņu un upeņu parauga – vispirms sasaldē uz paplātes, bet pēc tam pārber maisos. Ja nolemjat izņemt kauliņus, iesakām ziemai sagatavot ķiršus savā sulā.

Lai to izdarītu, jums vajadzēs 600 gramus ķiršu un 100 gramus cukura. Ķirši būs rūpīgi jānoskalo zem tekoša ūdens, jānoplēš zari, jānoņem lapas un jānosusina uz papīra dvieļa. Izņemiet kauliņus. Sagatavojiet tīrus un sausus traukus, ielieciet tajos ķiršus, apkaisiet ar cukuru un labi samaisiet, lai tas vienmērīgi sadalītos. Ievietojiet ogas uz dienu ledusskapī un pēc sulas parādīšanās, ievietojiet tos saldētavā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru