Kā aizsargāt savu personisko informāciju sociālajos tīklos

Mūsdienu pasaule nav iedomājama bez interneta – iespēja iepirkties, spēlēt kazino spēles, sērfot sociālajos medijos un vēl… Iespējas ir bezgalīgas!

Tādas platformas kā Facebook, Twitter, Instagram un LinkedIn piedāvā nepārspējamas iespējas sazināties ar citiem, dalīties pieredzē un veidot profesionālus kontaktus. Tomēr, pieaugot tiešsaistē kopīgotās personiskās informācijas apjomam, šo datu aizsardzība ir kļuvusi svarīgāka nekā jebkad agrāk. Šajā rakstā mēs dalīsimies ar stratēģijām, kā pasargāt savu personisko informāciju un nodrošināt drošību tiešsaistē.

 

1.     Konfidencialitātes iestatījumu izpratne

Katrā sociālajā tīklā ir pieejami konfidencialitātes iestatījumi, kas ļauj lietotājiem kontrolēt, kas var redzēt viņu publicēto informāciju. Iepazīšanās ar šiem iestatījumiem ir pirmais solis, lai aizsargātu savus personas datus. Regulāri pārskatiet un atjauniniet savus konfidencialitātes iestatījumus, lai nodrošinātu, ka tikai uzticamas personas var piekļūt jūsu ziņām, fotoattēliem un personiskajai informācijai. Piemēram, tādās platformās kā Facebook varat pielāgot, kas redz katru ziņu, izvēloties tādas opcijas kā “Draugi”, “Publiski” vai “Tikai es”.

 

2.     Ierobežojiet personiskās informācijas kopīgošanu

Pārdomājiet, cik daudz un kāda veida personisko informāciju kopīgojat sociālajos tīklos. Nekopīgojiet ar citiem savu mājas adresi, tālruņa numuru, finanšu informāciju vai pat precīzu atrašanās vietu. Pārlieku liela informācijas atklāšana var padarīt Jūs neaizsargātu pret identitātes zādzībām, vajāšanu un citiem kibernoziegumiem. Pirms dalīties ar jebkādu personisku informāciju tiešsaistē, vienmēr padomājiet, vai tas tiešām ir nepieciešams.

 

3.     Divfaktoru autentifikācijas iespējošana

Difaktoru autentifikācija (2FA) Jūsu sociālo tīklu kontiem nodrošina papildu drošības līmeni. Šis drošības pasākums paredz, ka Jūsu identitāte ir jāapstiprina, izmantojot divas dažādas metodes: paroli un otru faktoru, piemēram, īsziņas kodu vai autentifikācijas lietotni. Ieslēdzot divfaktoru autentifikāciju, Jūs varat ievērojami samazināt risku, ka kibernoziedzinieks iegūs piekļuvi Jūsu kontam, pat ja viņam izdosies iegūt Jūsu konta paroli.

 

4.     Izmantojiet unikālu un spēcīgu paroli

Parole ir Jūsu digitālās dzīves atslēga. Tā pasargā Jūsu kontus no nevēlamiem viesiem un ļauj piekļūt svarīgai informācijai. Tomēr ne visas paroles ir vienlīdz radītas. Vājas paroles, kas balstītas uz viegli uzminamiem vārdiem vai atkārtotām frāzēm, ļaundareem atver durvis uz Jūsu personīgo informāciju.

 

Lūk, kā izveidot spēcīgu paroli:

Izmantojiet garas un sarežģītas paroles: Izveidojiet paroli, kas ir vismaz 12 rakstzīmes garaa, kombinējot lielos un mazos burtus, ciparus un speciālās rakstzīmes (@, #, $ utt.).

Esiet oriģināls: Savā parolē neiekļaujiet informāciju, ko varētu būt viegli uzminēt. Piemēram, nelietojiet tādu paroli, kurā ir iekļauts Jūsu dzimšanas datums vai Jūsu vārds.

Neļaujiet ērtībām apdraudēt drošību: Nekad neizmantojiet vienu un to pašu paroli vairākos kontos. Ja viens no tiem tiks uzlauzts, pārējie paliks neaizsargāti.

Izmantojiet paroļu pārvaldnieku: Paroļu pārvaldnieks palīdzēs ģenerēt, uzglabāt un ievadīt spēcīgas paroles bez piepūles. Izvēlieties uzticamu rīku, ko ir viegli lietot.

 

5.     Pasargājiet sevi no krāpniekiem

Pikšķerēšanas krāpšana ir viltīga taktika, ko krāpnieki izmanto, lai iegūtu Jūsu personisko informāciju, uzdodoties par uzticamām organizācijām, piemēram, bankām, tiešsaistes veikaliem vai pat draugiem. Šie mēģinājumi bieži vien notiek e-pasta vēstuļu vai īsziņu veidā, kas novirza Jūs uz viltotām tīmekļa vietnēm, kas izskatās īstas.

 

Kā atpazīt pikšķerēšanas mēģinājumu:

Apskatieties sūtītāja adresi. Vai tā izskatās aizdomīga vai neatbilst uzņēmuma oficiālajai e-pasta adresei?

Pievērsiet uzmanību gramatiskajām kļūdām un neprofesionālam valodas lietojumam.

Pārbaudiet saites. Novietojiet peles kursoru virs saites, lai redzētu īsto URL adresi. Vai tā atbilst vietnei, uz kuru it kā ved?

Neuzticieties steidzamības sajūtai. Krāpnieki bieži vien rada steidzamības sajūtu, lai piespiestu Jums rīkoties pārdomāti.

Nekad neatklājiet personisko informāciju. Neuzdodiet paroles, bankas kontu datus vai citus sensitīvus datus, atbildot uz neprasītiem e-pastiem vai ziņojumiem.

 

Neatkarīgi no tā, kā Jūs laiku pavadiet internetā – sērfojot sociālajos tīklos, iepērkoties vai izklaidējoties Optibet – ir svarīgi izprast konfidencialitātes iestatījumus, izmantot spēcīgas paroles, ierobežot personiskās informācijas kopīgošanu un izmantot divfaktoru autentifikāciju.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru