Interesanti fakti par sēnēm, kurus jāņem vērā dodoties sēņot

Fakts Nr. 5: sēne aug līdzīgā ātrumā kābambuss

Krievu mežos jūs varat atrast sēni ar nosaukumu “Jautrulis”, kas iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā visātrāk augošā sēne. Katru 2 minūšu laikā tā pieaug par centimetru! Pirmajā dienā tā izskatās pelēcīga ola, otrā tā kļūst par lietussargu uz augstas kājas, bet trešajā tā jau nav redzama.

Fakts Nr. 6: sēne ir vismilzīgākā dzīvā būtne uz zemes

Vai neticat? 1985. gadā Amerikā (Viskonsīnā) tika atrasta ļoti liela balta sēne. Tā svēra 140 kg un aptvēra divus metrus lielu platību. Bet, kā mēs atceramies, šī ir tikai redzamā daļa. Oregonas štatā ir sastopams micēlijs, kura platība ir 900 hektāri un tas sver vairākus simtus tonnu! Bet Šveicē atrada apmēram 1000 gadu vecu sēni– tās izmērs 800 x 500 metri. Tās platība aizņem 35 hektārus Šveices nacionālā parka teritorijas.

Fakts Nr. 7: sēnes ir plēsēji un slepkavas

Sēnes barojas ar nematodes tārpiem, novietojot gredzenveida slazdus no micēlija. Ja tārps pieskaras šādam slazdam, tas nekavējoties iekļūst lamatā un sapinas micēlija pavedienos. Nav iespējas izbēgt. Sēnīšu sporas var dīgt dzīvās būtnes iekšienē. Bet, ja cilvēks, piemēram, saslimst, kāpurs nomirst. Bet sēnīte turpina attīstīties.

Pantērasmušmireun bālā suņu sēne – visbīstamākās sēnes pasaulē. Vienas nelielas bālās suņu sēnes ir pietiekams, lai nogalinātu 4 cilvēkus. Savukārt būs vajadzīgi dažas mušmires lai to izdarītu. Šajā gadījumā neviena veida pagatavošananemazina toksisko iedarbību. No sēnēm gatavoja spēcīgas indes un aktīvi izmantoja, lai likvidētu pretiniekus.

Lasi vēl: Šodien mana mamma atgriezās no maiņas dzemdību nodaļā; es skatos – asaras viņas acīs … Saka: “Mums sieviete šodien atteicās no dvīņiem …”

Fakts Nr. 8: sēnes – dziednieki

Sēnes no seniem laikiem tika izmantotas kā zāles. Vēl tagad daudzās mājās ir “tējas” vai “piena” sēnes, kas aug burkās, dzēriens, kurš paaugstina imunitāti un cīnās ar iekaisuma slimībām. 1940. gadā A. Flemmings no rauga sēnēm izdalīja penicilīnu, atklājot antibiotiku laikmetu. Ārstnieciskās īpašības ir šampinjoniem, violetiemvilnīšiem, pļavu bekai. Plākstera vietā tiek izmantota sēnes miza – tās iekšējā daļa ir sterila un tai piemīt baktericīdas īpašības.

Fakts Nr. 9: Lielākā daļa krievu tautības cilvēku ēd sēnes

Puse no Krievijas iedzīvotājiem paši salasa sēnes ēšanai. Viens no pieciem pērk tās tirgū. 16% – veikalā. 14% krievu nekad nav ēduši sēnes un neplāno to darīt.

Fakts Nr. 10: sēnes ir vērtīgs uztura produkts

Sēnes – olbaltumvielu avots un mazākā mērā ogļhidrātu, bet pilnīgi nesatur holesterīnu. Starp citu, tieši tāpēc, ka sēnes nesatur piesātinātus taukus, tās nevar klasificēt kā dzīvniekus. Turklāt bez olbaltumvielām un ogļhidrātiem, sēnes ir bagātas ar vitamīniem B1, B2, D, selēnu, kāliju, niacīnu un antioksidantiem. Dārgākā sēne pasaulē ir trifele – to vērtība šobrīd ir no 3 līdz 7 USD par 1 gramu.

Aptuveni 70% no pārdotajām sēnēm pasaulē audzē Ķīnā.

Fakts Nr. 11: sēnes – halucinogēni

Daudzās sēnēs ir vielas, kas izraisa eiforijasstāvokli un halucinācijas. Tas bija zināms senajiem šamaņiem un vikingiem. Šamaņi izmantoja šo sēņu īpašību rituālos, un vikingi –lai dotu sev drosmi uzbrūkumos ienaidniekiem un izturību. Vismaz 144 sugu sēņu ietver psihoaktīvo vielu, kas var izraisīt cilvēkā halucinogēno sajūtu – līdzīga sajūta kā no narkotikām. Turklāt vairāk nekā simts no tām aug tikai Dienvidamerikā, jo īpaši Karību jūras valstu teritorijā.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru