ES reģistrēto jauno automobiļu skaits septembrī turpina samazināties

Saskaņā ar jaunākajiem Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) datiem septembrī Eiropas Savienībā reģistrēto jauno automobiļu skaits samazinājās par -6,1%, ko galvenokārt ietekmēja Itālija, Francija un Vācija.

Itālijā septembrī reģistrēto jauno automobiļu skaits samazinājās par -10,7 %, bet Francijā – par -11,1 %. Šai tendencei sekoja arī Vācija, kur pagājušajā mēnesī reģistrēto jauno automobiļu skaits samazinājās par 7 %. Tomēr Spānijā šī tendence bija pretēja, un septembrī jaunu automobiļu reģistrācija pieauga par 6,3 %.

Tāpat arī Vācijā, tāpat kā Francijā, kur jaunu automobiļu reģistrāciju skaits gada pirmajos deviņos mēnešos samazinājās par -1 %, un Francijā – par -1,8 %. No otras puses, Itālijā reģistrēto jauno automobiļu skaits šajā periodā palielinājās par 2,1 %, bet Spānijā – par 4,7 %.

2024.gada septembrī 29,8 % no ES automobiļu tirgus aizņēma benzīna automobiļi, bet 10,4 % – dīzeļdzinēja automobiļi. Akumulatora elektroautomobiļi veidoja 17,3 %, bet hibrīda elektroautomobiļi – 32,8 % no tirgus. Plug-in hibrīda elektriskie transportlīdzekļi (PHEV) aizņēma 6,8 % ES automobiļu tirgus.

Septembrī reģistrēto akumulatora elektromobiļu skaits strauji pieauga

2024.gada septembrī jaunu akumulatora elektroauto reģistrācija palielinājās par 9,8 % – līdz 139 702 vienībām, kas, visticamāk, skaidrojams ar stingrākiem vides aizsardzības noteikumiem visā Eiropā.

Tomēr ar pieaugumu septembrī nepietika, lai kompensētu 5,8 % kritumu jaunu akumulatoru automobiļu tirgus apjomā gada pirmajos deviņos mēnešos. Iespējams, tas ir tāpēc, ka cenu barjera joprojām ir šķērslis pirmajiem īpašniekiem.

Tā kā ES nesen ir paaugstinājusi tarifus elektriskajiem transportlīdzekļiem (EV), kurus blokā importē no Ķīnas, tuvākajos mēnešos akumulatora elektrotransportlīdzekļi varētu kļūt vēl dārgāki. Līdzīgi arī hibrīda elektromobiļu reģistrācija pagājušajā mēnesī pieauga par 12,5 %, un to tirgus daļa pieauga no 27,4 % pagājušā gada septembrī līdz 32,8 % 2024. gada septembrī.

Turpretī pieslēdzamo hibrīdautomobiļu reģistrācija septembrī samazinājās par -22,3 %, un visos galvenajos tirgos bija vērojama atpalicība. Arī no elektrotīkla uzlādējamo hibrīdautomobiļu tirgus daļa samazinājās no 8,2% 2023. gada septembrī līdz 6,8% pagājušajā mēnesī, veidojot 54 889 vienības.

Benzīna automobiļu pārdošanas apjomi septembrī strauji samazinājās

Benzīna automobiļu pārdošanas apjomi 2024. gada septembrī samazinājās par 17,9 %, un to lejupslīdi noteica vājie rezultāti visos galvenajos tirgos. Itālijā benzīna automobiļu pārdošanas apjomi samazinājās par 23,3 %, bet Vācijā – par 15,2 %.

Tāpat arī Francijas benzīna automobiļu pārdošanas apjomi samazinājās par 31,9 %, kā arī Spānijas benzīna automobiļu pārdošanas apjomi samazinājās par -10,7 %. Benzīna automobiļu tirgus daļa samazinājās no 34 % 2023. gada septembrī līdz 29,8 % 2024. gada septembrī.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru