Augi pret kaitēkļiem: Top-5 ziedi, kas aizsargā dārzu

Petūnijas

Vienai no spilgtākajām un dārznieku vidū populārākajām puķēm piemīt arī noderīga īpašība – aizsargāt dārzu. Neaicinātos viesus aizdzen prom petūnijas smalkā lakricas smarža.

Petūnijas var augt pustumsā, taču tās jāaizsargā no vēja un caurvēja. Tās var stādīt konteineros, puķu dobēs vai piekaramos podos.

Tās var atbaidīt: lapsenes, lapgraužus, tārpus, pelēkos tomātu tārpus, lapu vaboles.

Lavanda

Lavanda ir liels augs, kam nepieciešama vieta, lai augtu. Tai nepatīk mitra, smaga un slikti drenēta augsne, taču tā labi aug nabadzīgās augsnēs un ir izturīga pret sausumu.

Un, lai gan lavandas smaržu jau kopš seniem laikiem izmanto stresa mazināšanai un ēterisko eļļu, smaržu un maisiņu radīšanai, daži kukaiņu kaitēkļi no tās baidās.  Var atbaidīt: mušas, laputis, blusas, skudras un mājas laputis.

Samtenes

Nepretencioziem un dārzkopju vidū ļoti populāriem ziediem piemīt unikāla īpašība. To lapas spēj ražot fitoncīdus, kas novērš baktēriju vairošanos un attīstību, kā arī atbaida dažādus augsnes tārpus (tostarp nematodes), kas kaitē kartupeļiem un tomātiem.

Augs spēj iznīcināt nematodes aptuveni trīs gadus un kontrolēt citu šķirņu parādīšanos vienu gadu. Samtenes lieliski aizsargā arī zemenes, kāpostus un sīpolpuķes. Ziedus var stādīt starp dobēm.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru