Starptautiskais valūtas fonds brīdina, ka ASV un Eiropas ekonomikas izaugsmes atšķirības turpinās palielināties

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) brīdina par ASV un Eiropas ekonomikas izaugsmes atšķirību palielināšanos, aicinot palielināt valsts ieguldījumus Eiropā. Kamēr ASV izaugsmes prognozes ir uzlabotas, eiro zonas izaugsmes prognozes ir pazeminātas, un tādām galvenajām tautsaimniecībām kā Vācija un Itālija ir grūtības noturēt tempu.

Paredzams, ka ekonomikas izaugsmes atšķirības starp ASV un Eiropu palielināsies, ir brīdinājis Starptautiskais SVF, aicinot palielināt publiskos ieguldījumus Eiropā, lai uzlabotu ražīgumu un saglabātu konkurētspēju.

Oktobra Pasaules ekonomikas pārskatā SVF uzsvēra, ka izaugsme ASV ir spēcīgāka, nekā gaidīts, savukārt eiro zona joprojām saskaras ar pastāvīgām ekonomikas problēmām. Ekonomisti brīdina, ka, ja netiks ievērojami palielināti ieguldījumi, jo īpaši infrastruktūrā un zaļajās tehnoloģijās, Eiropa riskē vēl vairāk atpalikt no pasaules ekonomikas.

Izaugsmes prognozes: ASV ir spēcīgas, bet eiro zona cīnās

SVF ir uzlabojis ASV ekonomiskās izaugsmes prognozi 2024. gadam līdz 2,8%, kas ir par 0,2% vairāk, salīdzinot ar jūlija aplēsēm. Šī augšupvērstā prognoze atspoguļo spēcīgus patēriņa izdevumus un lielus uzņēmumu ieguldījumus, kas turpina veicināt ASV ekonomikas izaugsmi. Arī prognoze 2025. gadam ir paaugstināta līdz 2,2 %, kas ir par 0,3 % vairāk nekā iepriekšējās prognozēs.

Turpretī SVF ir samazinājis auro zonas izaugsmes prognozes. Tagad tiek prognozēts, ka eiro zonas izaugsme 2024. gadā būs tikai 0,8 %, t.i., par 0,1 % zemāka nekā jūlija prognozēs. Paredzams, ka 2025. gadā eiro zonas izaugsme nedaudz paātrināsies līdz 1,2 %, bet prognoze samazināta par 0,3 %.

Neraugoties uz pozitīvajām ASV perspektīvām, SVF paredz izaugsmes tempa palēnināšanos līdz 2,2 % 2025. gadā, jo fiskālā politika kļūst stingrāka un darba tirgus atdziest.

Lielākās ES valstis: Vācija un Itālija sasniegs vājākus rezultātus

Prognozēts, ka no Eiropas lielākajām tautsaimniecībām Vācija un Itālija uzrādīs ievērojami sliktākus rezultātus. Tiek prognozēts, ka Vācijas ekonomika 2024. gadā samazināsies par 0,3 %, bet 2025. gadā izaugsme samazināsies līdz 0 %. Savukārt Itālijā 2024. gadā gaidāma izaugsme par 0,7 %, kas ir nemainīga salīdzinājumā ar jūlija aplēsēm, bet 2025. gadā nedaudz samazināsies līdz 0,6 %.

“Pastāvīgs vājums apstrādes rūpniecībā būtiski ietekmē izaugsmi tādās valstīs kā Vācija un Itālija,” norādīja SVF, norādot uz joprojām pastāvošo spriedzi rūpniecības izlaidē un nekustamā īpašuma jomā.

Gaidāms, ka Itālija gūs labumu no ES finansētā Nacionālās atveseļošanas un noturības plāna, savukārt Vācija saskaras ar fiskālo konsolidāciju un krasu nekustamā īpašuma cenu kritumu, kas abi, domājams, vājinās tās tautsaimniecības sniegumu.

Turpretī Francijai gan 2024., gan 2025. gadā tiek prognozēts stabils pieaugums 1,1% apmērā, lai gan 2025. gada prognoze nedaudz samazināta – par 0,2%.

Spānija izceļas ar labākajiem rādītājiem, un tās izaugsmes prognoze 2024. gadam ir palielināta par 0,5 % līdz 2,7 %, bet 2025. gadā gaidāma stabila izaugsme 2,9 % apmērā.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru