Ķīnas finanšu ministrs ļoti gaidītajā informatīvajā sanāksmē dod mājienu par budžeta deficīta palielināšanu

Ķīnas finanšu ministrs Lans Foans brīfinga laikā žurnālistiem sacīja, ka centrālajai valdībai ir iespējas palielināt budžeta deficītu, taču norādīja, ka šāda politika joprojām tiek apspriesta.

Ekonomisti ir norādījuši, ka Ķīnai nepieciešams papildu fiskālais atbalsts, taču Pekina par to vēl nav paziņojusi. Analītiķu prognozes par to, cik liels fiskālais stimuls ir nepieciešams, svārstās no aptuveni 2 triljoniem juaņu (283,1 miljarda ASV dolāru) līdz vairāk nekā 10 triljoniem juaņu.

Ķīnas finanšu ministrs Lan Foans sestdien gaidītajā preses brīfingā žurnālistiem paziņoja, ka centrālajai valdībai ir iespējas palielināt parādu un budžeta deficītu. Viņš uzsvēra, ka deficīta palielināšanas iespējas ir “diezgan lielas”, taču norādīja, ka šāda politika joprojām tiek apspriesta.

Ekonomisti uzstāj, ka Ķīnai nepieciešams papildu fiskālais atbalsts, taču Pekina par to vēl nav paziņojusi. Dienas pirms brīfinga daudzi investori un analītiķi cerēja, ka Ķīna gatavojas atklāt jaunu nozīmīgu stimulēšanas pasākumu kopumu.

Lan signalizēja, ka nedēļas nogales brīfings nav beidzamais, ka gaidāmi papildu stimuli un ka parāda vai budžeta deficīta pārmaiņas, ko tirgi ir gaidījuši, varētu pienākt tuvākajā nākotnē. Joprojām nav skaidrs, vai šādu stimulu apjoms atbildīs tirgus gaidām un cik liela daļa tiks novirzīta tieši patēriņam vai nekustamajam īpašumam.

Finanšu ministrija sestdien arī ieskicēja politikas pasākumus, kas vērsti uz pašvaldību parāda problēmu risināšanu, nekustamā īpašuma stabilizāciju un nodarbinātības veicināšanu.

Attiecībā uz nekustamo īpašumu Finanšu ministrija ļaus pašvaldībām izmantot īpašas obligācijas zemes iegādei un atļaus izmantot pieejamu mājokļu subsīdijas jau esošajiem mājokļu krājumiem, nevis tikai jaunbūvēm, tajā pašā preses konferencē paziņoja finanšu ministra vietnieks Liao Min.

Viņš piebilda, ka iestādes apsver plānus samazināt ar nekustamo īpašumu saistītos nodokļus. Viņš nenosauca konkrētus skaitļus un norādīja, ka nekustamā īpašuma atbalstam ir vajadzīga vairāku veidu politika.

Septembra beigās notikušajā sanāksmē, ko vadīja Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins, iestādes aicināja pastiprināt monetārās un fiskālās politikas atbalstu. Taču sīkākas detaļas tās neizklāstīja.

Ķīnas mazumtirdzniecības apjomi pēdējos mēnešos pieauga tikai nedaudz, un valsts nekustamā īpašuma tirgus lejupslīde liecina, ka ir maz pazīmju, kas liecinātu par pavērsienu. IKP pirmajā ceturksnī pieauga par 5,3 %, bet otrajā ceturksnī – par 4,7 %, radot bažas, ka Ķīna varētu nesasniegt savu gada mērķi, kas ir aptuveni 5 %.

Tagad visas acis tiek pievērstas 18. oktobrim, kad Nacionālais statistikas birojs publicēs IKP par trešo ceturksni.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru