ASV tiesnesis uzdod Google atvērt lietotņu veikalu konkurencei

ASV tiesnesis pirmdien lika Google pārskatīt savu mobilo lietotņu biznesu, lai Android lietotājiem sniegtu vairāk iespēju lejupielādēt lietotnes un maksāt par tajās veiktajiem darījumiem.

ASV apgabaltiesas tiesneša Džeimsa Donato Sanfrancisko izdotajā rīkojumā ir izklāstītas izmaiņas, kas Google jāveic, lai atvērtu savu ienesīgo lietotņu veikalu Play lielākai konkurencei, tostarp padarot Android lietotnes pieejamas no konkurējošiem avotiem.

Donato rīkojumā teikts, ka trīs gadus Google nedrīkst aizliegt lietotnēs izmantot maksājumu metodes un jāļauj lietotājiem lejupielādēt konkurējošas trešo pušu Android lietotņu platformas vai veikalus.

Rīkojums ierobežo Google iespēju veikt maksājumus ierīču ražotājiem par tās lietotņu veikala iepriekšēju instalēšanu un dalīties ar citiem lietotņu izplatītājiem ieņēmumos, kas gūti no Play veikala.

Google paziņojumā norādīja, ka tā pārsūdzēs spriedumu, kura rezultātā tika izdots aizliegums, Sanfrancisko bāzētajā ASV 9. apgabala apelācijas tiesā un lūgs ASV tiesai apturēt Donato rīkojumu līdz apelācijas iesniegšanai.

“Galu galā, lai gan šīs izmaiņas, iespējams, apmierina Epic, tās radīs virkni neparedzētu seku, kas kaitēs Amerikas patērētājiem, izstrādātājiem un ierīču ražotājiem,” paziņoja Google. Uzņēmums Epic uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

Alphabet akcijas pirmdien pēc sprieduma pieņemšanas noslēdzās par 2,5 % zemāk – 164,39 ASV dolāri. Donato sacīja, ka Epic un Google ir jāizveido tehniska komiteja trīs cilvēku sastāvā, lai īstenotu un uzraudzītu aizliegumu. Epic un Google katra saņems pa vienam loceklim, un šie divi locekļi izvēlēsies trešo personu.

Uzņēmums Google ir paziņojis, ka plāno pārsūdzēt spriedumu, kura rezultātā tika pieņemts aizliegums, un tas varētu lūgt Sanfrancisko bāzēto ASV 9. apgabala apelācijas tiesu apturēt Donato rīkojumu līdz apelācijas iesniegšanai.

Donato paziņoja, ka viņa rīkojums stāsies spēkā 1. novembrī, kas, pēc viņa teiktā, dos Google laiku “panākt atbilstību pašreizējiem līgumiem un praksei”.

Uzņēmuma Epic 2020. gadā iesniegtajā tiesas prāvā Google tika apsūdzēta, ka tā monopolizē to, kā patērētāji piekļūst lietotnēm Android ierīcēs un kā viņi maksā par lietotņu iekšējiem darījumiem.

Ziemeļkarolīnas štatā Kerī bāzētais uzņēmums 2023. gada decembrī pārliecināja zvērinātos, ka Google, kontrolējot lietotņu izplatīšanu un maksājumus, nelikumīgi apspieda konkurenci, tādējādi bruģējot ceļu Donato izdotajam rīkojumam.

Google bija aicinājusi Donato noraidīt Epic ierosinātās reformas, apgalvojot, ka tās ir dārgas, pārāk ierobežojošas un var kaitēt patērētāju privātumam un drošībai. Tiesnesis šos argumentus lielākoties noraidīja augustā notikušajā tiesas sēdē.

“Jūs galu galā maksāsiet kaut ko, lai pasauli sakārtotu pēc tam, kad esat atzīts par monopolistu,” viņš teica Google advokātiem.

Atsevišķā pretmonopola lietā Vašingtonā ASV apgabaltiesnesis Amits Mehta 5. augustā pieņēma lēmumu ASV Tieslietu ministrijas labā un paziņoja, ka Google ir nelikumīgi monopolizējis meklēšanu internetā, tērējot miljardiem, lai kļūtu par interneta meklēšanas pamatprogrammu.

Septembrī Virdžīnijas federālajā tiesā sākās arī tiesas prāva Tieslietu departamenta tiesvedībā par Google dominējošo stāvokli reklāmas tehnoloģiju tirgū.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru