Bezdarbs Vācijā liecina par “gauso atveseļošanos” darba tirgū

Vācijas darba tirgus pēc vasaras parasti septembrī atkopjas, taču bezdarbs šomēnes samazinājās daudz mazāk nekā parasti.

Septembrī bezdarbs Vācijā atkal bija stabils, saglabājoties 6% līmenī, jau ceturto mēnesi pēc kārtas.

Tomēr bezdarbnieku skaits reāli samazinājās par 65 600, lai gan pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem augustā bija vērojams pieaugums par 17 000, bet augustā – par 4 000 cilvēku.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri bezdarbnieku skaits bija par 179 000 lielāks, bet brīvo darbvietu bija par 65 000 mazāk nekā pirms gada.

“Septembrī bezdarbs un nepietiekams bezdarbs patiešām samazinājās, taču ievērojami mazāk nekā parasti šajā mēnesī,” piektdien ikmēneša preses konferencē Nirnbergā sacīja Federālās nodarbinātības aģentūras (BA) valdes priekšsēdētāja Andrea Nahlesa. “Tāpēc rudens atveseļošanās darba tirgū šogad sākas gausi.”

Dati par darbaspēku ir svarīgs rādītājs, kas reālā laikā raksturo situāciju Vācijas tautsaimniecībā, kura iepriekšējā ceturksnī saruka.

“Spēcīgais darba tirgus ir bijis nozīmīgs tautsaimniecības noturības virzītājspēks pēdējos gados,” norādīja “ING” globālais makroekonomiskās darbības vadītājs Karstens Brzeski, piebilstot, ka, ”raugoties nākotnē, šķiet, ka pakāpeniska darba tirgus vājināšanās turpināsies.

Neraugoties uz neskaidro situāciju, Vācijas darba tirgus salīdzinājumā ar citām ES valstīm joprojām ir samērā stabils, lai gan bažas par īstermiņa ekonomikas tendencēm joprojām pastāv.

Vācijas IKP gada otrajā ceturksnīsaruka par 0,1 %, un bažas par recesiju pieaug, jo jaunākie ekonomiskie rādītāji liecina par strauju pašreizējo uzņēmējdarbības apstākļu pasliktināšanos un galveno nozaru ekonomisko perspektīvu pasliktināšanos.

Kopumā Vācijas ekonomika 2024. gadā saskaras ar vairākām būtiskām problēmām, tostarp augošu inflāciju, pieaugošu enerģijas cenu slogu un globālo pieprasījuma samazināšanos. Šie faktori var ietekmēt rūpniecības sektoru un eksportu, kas ir būtiski Vācijas ekonomikā. Tikmēr valdība mēģina īstenot dažādus pasākumus, lai stabilizētu situāciju, piemēram, investīcijas zaļajās tehnoloģijās un atbalstu uzņēmumiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru