Apple nostiprinās kā pasaules vērtīgākais uzņēmums, bet apgrozījums Ķīnā arvien krītas

ASV tehnoloģiju giganti Apple un Amazon ziņoja par neviennozīmīgiem jūnija ceturkšņa peļņas rezultātiem. Kamēr Apple nostiprināja savas pasaules vērtīgākā uzņēmuma pozīcijas, Amazon sarūgtināja investorus ar savām nelielajām prognozēm.

Apple un Amazon ir ziņojuši par jūnija ceturkšņa peļņas rādītājiem, turpinot veicināt tirgus svārstības Volstrītā. Apple pārspēja tirgus gaidas un atgriezās pie izaugsmes pēc tam, kad iepriekšējā ceturksnī piedzīvoja pārdošanas apjoma samazināšanos. Turpretī Amazon akcijas pēcpusdienas tirdzniecībā saruka par vairāk nekā 6 %, jo netika ievērotas ieņēmumu aplēses un tika sniegtas neapmierinošas prognozes par kārtējo ceturksni.

Tomēr kopumā noskaņojums pasliktinājās, jo abi peļņas rezultāti atklāja izdevumu samazināšanos un Ķīnas konkurentu konkurenci, kas ietekmē to rentabilitāti. Turklāt šo tehnoloģiju gigantu milzīgās investīcijas mākslīgā intelekta jomā izraisīja bažas par to atdevi.

Apple pārspēj prognozes, bet joprojām zaudē Ķīnas tirgus daļas

Apple ziņoja par ieņēmumiem 85,78 miljardu ASV dolāru (85,78 miljardu eiro) apmērā, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš, pārsniedzot analītiķu aplēses par 84,53 miljardiem dolāru. Apple pakalpojumu segments joprojām bija ienesīgākais ar stabilu izaugsmes tempu, uzrādot ieņēmumus 24,21 miljarda ASV dolāru (22,36 miljardu eiro) apmērā, kas ir par 14 % vairāk nekā pirms gada.

Pakalpojumu pārdošanas ieņēmumi, kas ietver ieņēmumus no Apple Store, Apple Pay, Apple TV+, Apple Music, Apple Arcade un iCloud, veidoja 28 % no kopējiem ieņēmumiem, kas ir par 26 % vairāk nekā martā. Apple sagaida, ka arī šajā ceturksnī saglabāsies līdzīgs kopējais izaugsmes temps, tāpat kā pakalpojumu segmentā.

Īpaši jāatzīmē, ka iPad pārdošanas apjomi ir palielinājušies pēc vairākiem secīgiem sarukuma periodiem, pateicoties ilgi gaidītajam jauno modeļu izlaišanai. Segmenta ieņēmumi palielinājās par 24 % līdz 7,16 miljardiem ASV dolāru (6,61 miljardam eiro), salīdzinot ar 17 % kritumu iepriekšējā ceturksnī.

Tomēr lielākais ieņēmumu avots – iPhone pārdošanas apjomi – salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājās par 1 %, galvenokārt tāpēc, ka Ķīnā turpinājās lejupslīde. Apple ir zaudējusi arvien lielāku tirgus daļu šajā valstī, jo ir sīva konkurence no vietējo konkurentu puses un ir mazinājusies pirktspēja.

Pārdošanas apjomi Ķīnā samazinājās par 6,5 %, kas ir daudz vairāk, nekā gaidīja analītiķi – 2,6 % kritumu. Pirmo reizi Apple izkrita no Ķīnas viedtālruņu pārdošanas top pieciniekā, savukārt vietējie konkurenti Vivo un Xiaomi otrajā ceturksnī uzrādīja divciparu izaugsmi. Saskaņā ar pētniecības uzņēmuma International Data Corp datiem Apple tirgus daļa Ķīnā otrajā ceturksnī saruka līdz 14 %, kas ir par 2 % mazāk nekā pirms gada.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru