7 Vese***as rādītāji, par kuriem jāzina ikvienai sievietei – noteikti atcerieties šos skaitļus

Holesterīna līmenis
Jūsu kopējais holesterīna līmenis sastāv no diviem veidiem – “labā” holesterīna, kas ir zema blīvuma lipoproteīnu holesterīns, un “sliktais” holesterīns, kas ir augsta blīvuma lipoproteīnu kopums. “Sliktā” holesterīna līmenis asinīs tiek uzskatīts par normu līdz 100 un “labais” holesterīns – līdz 60. Patiesībā – jo zemāks līmenis, jo labāk. Holesterīna līmeni nepieciešams pārbaudīt vismaz reizi gadā.

Lasi vēl: Zodiaka zīmes, kurām Februāra mēnesī ir iespēja laimēt loterijā, ja protams, nolemsi to spēlēt
Vairogdziedzera stimulējošais hormons (TSH)
Vienam no desmit cilvēkiem (visbiežāk tieši sievietēm) kaut reizi mūžā ir bijušas problēmas ar šī hormona līmeni organismā. TSH ir vairogdziedzera stimulējošais hormons, kas stimulē arī T3 un T4 hormona darbību. Kopā tie spēj nodrošināt organisma enerģijas līdsvaru, sintezē olbaltumvielas, regulē zarnu trakta darbību un menstruālo ciklu, normalizē centrālās nervu sistēmas darbību, kā arī kontrolē dzirdes un redzes orgānus. Nav nepieciešamība katru gadu pārbaudīt šī hormona stāvokli, taču, ja izjūtat nepamatotu nogurumu, problēmas ar gremošanas traktu un svara maiņām, vērsieties pie sava ģimenes ārsta, lai nodotu analīzes šī hormona pārbaudīšanai. Pieaugušam cilvēkam šis hormons normas robežās ir ar rādītājiem no 0,4 līdz 4,5 mU/l.
Cukura līmenis asinīs
Glikozes hemoglobīns (HbA1C) – tās ir As**s analīzes, kas parāda glikozes līmeni asinīs. Šo rādītāju mēra procentos: jo lielāks procentuālais rādītājs, jo augstāks glikozes hemoglobīna procentuālais daudzums. Par normu tiek uzskatīti 5,7 % un mazāk. Ja jūsu rādītājs ir virs 5,7 % – jums ir paaugstināts risks saslimt ar cukura diabētu. 6,4 tiek uzskatīts par brīdi tieši pirms cukura diabēta. Jums nekavējoties jāsāk ieturēt zemu ogļhidrātu diēta un jādodas atrādīties dakterim. Šo testu ieteicams veikt reizi gadā.
Kaulu minerālais blīvums (KMB)
Šīs analīzes nosaka jūsu kaulu blīvumu, kas, savukārt, nosaka kaulu trauslumu un iespēju, ka attīstīsies osteoporoze. Jūsu mērķis: no 1. līdz -1. līmenim. Ja jūsu rādītāji iziet ārpus šiem skaitļiem, jums ir zems kaulu blīvums vai arī osteoporoze. Sievietēm pēc 65 gadiem šīs analīzes nepieciešams nodot katru gadu. Jaunāka gadu gājuma cilvēkiem šīs analīzes nepieciešams veikt tad, ja ir bijuši lūzumi, vai arī ir iedzimtas kaulu slimības.
Vidukļa apkārtmērs
Vidukļa apkārtmērs nav tikai skaistuma rādītājs. Ārsti apgalvo, ka ar tā palīdzību iespējams daudz labāk noteikt organisma Vese***as stāvokli nekā ar ķermeņa masas indeksu. Mēra to nedaudz virs nabas un tam nevajadzētu pārsniegt 89 cm. Ja jums šis rādītājs ir augstāks, jums ir iespējamas problēmas ar vielmaiņu, paaugstināts risks saslimt ar sirds un As**svadu slimībām kā arī cukura diabētu. Vienmēr sekojiet līdzi vidukļa apkārtmēram, jo pēkšņa palielināšanās viduklī var liecināt arī par krūšu vēzi.
Kopējā As**s analīžu aina
Klīniskās As**s analīzes ietver sevī hemoglobīna, leikocītu, trombocītu un sarkano As**s ķermenīšu skaitu, kā arī citus svarīgus rādītājus. Ar šī testa palīdzību ārsts var noteikt, vai jums ir anēmija, vai arī organismā sākušies kaut kādi iekaisuma procesi. Šīs analīzes ieteicams veikt katru gadu.

Lasi vēl: Jau trīs dienas gatavoju šo kūku – biezpiens, banāns un ola

Citi svarīgi rādītāji
Iepriekš tekstā minētie skaitļi ir kas tāds, kas būtu jāzina katrai sievietei. Taču, ņemot vērā jūsu ģimenes slimības vēsturi, jums noteikti šajā sarakstā jāiekļauj arī citas analīzes. Bieži ārsti rekomendē veikt aknu un nieru pārbaudes, īpaši vecumā pēc 35 gadiem.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru