Zinātnieki ir atklājuši iemeslu, kāpēc gulēt vienā gultā ar partneri nav laba ideja

Veselīgs miegs ir ārkārtīgi svarīgs, taču blakus esošais cilvēks var būt tam šķērslis.

Kopīga gultasvieta ar partneri šķiet normāla labu attiecību sastāvdaļa. Taču daži cilvēki apgalvo, ka gulēt vienatnē tomēr ir ērtāk. Īpaši tad, ja jūsu otrā pusīte vienmēr velk segu uz sevi, nepārtraukti grozās no vienas puses uz otru vai vispār krāc.

Patiesībā tā var būt diezgan nopietna problēma, ja jūsu partneris sistemātiski neļauj jums labi izgulēties. Un jauns Mičiganas Universitātes pētījums, šķiet, apstiprina to cilvēku tēzi, kuri vēlas gulēt vieni. Lai gan pētījums tika veikts ar pelēm, tā rezultāti, kas publicēti žurnālā Current Biology, ir ievērības cienīgi.

Pētījumā tika konstatēts, ka peles, kas gulēja blakus, mēdza aizmigt un pamosties vienlaicīgi, un ierīces fiksēja sinhroniju REM miega fāzes sākumā. Šis stāvoklis ietver trīs miega stadijas, tostarp dziļo miegu, kas ir būtisks fiziskajai atjaunošanai un atmiņas nostiprināšanai. Tomēr, neraugoties uz šo sinhronitāti, pētījumā tika konstatēts, ka miegs bija fragmentētāks un tāpēc kopumā mazāk “kvalitatīvs”.

Tomēr, neraugoties uz šo pastiprināto miega traucējumu, peles centās atrast citas peles un gulēt blakus tām. Patiešām, peles bija gatavas atteikties no vēlamās miega vietas un vides, lai gulētu pie savām radniecīgajām pelēm.

Lasi vēl: Kā valkāt lielas somas, kas kļuvušas par 2024. gada tendenci

Vēl viens interesants novērojums bija tas, ka REM miega fāze sinhronizējās peļu tēviņiem, kas gulēja blakus, bet ne peļu mātītēm vai nepazīstamām pelēm. Nav precīzi zināms, kāpēc radās šī dzimumu atšķirība, taču pētnieki pieļauj, ka sinhronizācijas pakāpe varētu būt atkarīga no drošības sajūtas.

Lai saprastu, kā šie rezultāti attiecas uz cilvēku miegu, ir jāveic papildu pētījumi, taču šie rezultāti skaidri parāda, ka ne visi reaģē uz kopīgu miegu vienādi. Ja komforta un drošības sajūta atsver iespējamos miega traucējumus, tad kopīga gulēšana jums var būt labs risinājums. Bet, ja jūs ik stundu pamostaties no krākšanas pie auss, iespējams, ir pienācis laiks izvēlēties atsevišķas gultas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru