Top 10 mīti, kas jāzina katram mājdzīvnieka īpašniekam

Pastāv daudz viedokļu par mājdzīvnieku aprūpi, taču patiesībā lielākā daļa no tiem ir nepareizi un tikai kaitē dzīvniekiem. Visizplatītākos mītus kliedē veterinārārste Linda Braita.

Preparāti no ērcēm un blusām “noēd” aknas un nieres

Mūsdienu medikamenti ir maksimāli droši, ja izvēlas pareizas devas. Ērces ir ļoti bīstamas, jo tās pārnēsā babeziozi, erlihiozi, boreliozi, anaplazmozi. Ievērot profilaksi ir daudz vieglāk nekā ārstēt šīs smagās slimības. Saslimšanas gadījumā biežāk tiek skartas aknas un nieres.

Vakcinācija izraisa vēzi

Kaķu postinjekcijas sarkoma ir ļaundabīgs audzējs, kas attīstās vakcīnas ievadīšanas vietā, īpaši pret kaķu vīrusu leikēmiju un trakumsērgu. Tomēr sarkoma sastopama tikai 30-50 gadījumos no 10 000 gadījumu. Nevakcinētam kaķim ir daudz lielāka iespēja saslimt un nomirt.

Dzīvniekam vismaz vienu reizi jārada pēcnācēji “Vese***as labā”

Nelaikā veikta kastrācija var izraisīt nopietnas Vese***as problēmas. Ja suns tiek kastrēts pirms pirmā riesta – piena dziedzeru onkoloģijas risks samazinās līdz 2%. Ja starp pirmo un otro – līdz 8%. Kaķu kastrācija pirms 6 mēnešu vecuma samazina onkoloģijas risku līdz 1%.

Kauli ir būtiska suņu barības devas sastāvdaļa un svarīgs kalcija avots

Barošana ar jēlu gaļu un kauliem ir bīstama Vese***ai, kā arī nesabalansēts uzturs. Pārmērīgs šādu produktu daudzums var izraisīt kaulu deformācijas jauniem dzīvniekiem, jo attīstās sekundārais (uztura) hiperparatireoidisms.

Kalciju dzīvnieks iegūst no kvalitatīvas barības un gaļas, bet kopā ar citām svarīgām barības vielām. Jo īpaši kauli bieži izraisa zobu bojājumus, aizcietējumus, zarnu obstrukciju, kuņģa un zarnu trakta, rīkles, mutes dobuma darbības traucējumus un traumas, kuru dēļ vairumā gadījumu ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Brūces var ārstēt ar jodu un zaļumiem

Mājdzīvnieku āda ir daudz maigāka un jutīgāka nekā cilvēku āda. Jods un fizioloģiskais šķīdums var izraisīt sāpes un apdegumus. Vienmēr konsultējieties ar veterinārārstu, pirms paši ārstējat brūces.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru