Par kādām slimībām var liecināt runāšana miegā?

Neskaidra muldēšana vai veselas frāzes – noteikti, daudzi ir saskārušies ar runāšanu miegā. Par ko tas liecina un kad vajadzētu uztraukties?

Sonologs Igors Timokhins apliecina: ja no rīta runāšana miegā neizraisa pārmērīgu nervozitāti vai letarģiju, nav par ko uztraukties. Dažos gadījumos runāšana miegā tiek uzskatīta par patoloģiju.

Viens no 20 pieaugušajiem un katrs piektais bērns periodiski runā miega laikā. Bērnībā, kad ir daudz emociju, un nervu sistēma vēl nav nobriedusi, smadzenes uz piedzīvotiem notikumiem bieži reaģē ar runāšanu. Tas var notikt vairākas reizes naktī.

Lasi vēl: 5 lielākie kazino Lasvegasā

Ja sarunas notiek miega aktīvajā fāzē, cilvēks aktīvi kustina acs ābolus, var piecelties kājās, reizēm pat skaidri atbild uz jautājumiem, bet biežāk runu epizodes rodas sekla ne-REM miega laikā. Ar izrunas un muldēšanas palīdzību gulētājs atvieglo pāreju uz citu posmu, it kā iemidzinot sevi.

Parasti šī parādība ir nekaitīga – ja netraucē tuvumā esošajiem. Bet tas var nobiedēt: piemēram, bērns norāda uz stūri, apliecinot, ka tur kāds stāv. Viņš to dara neapzināti, bet tas tāpat ir biedējoši.

Tendence gulēt un runāt parasti ir iedzimta un biežāk sastopama vīriešiem. Visticamāk, šī parādība ir saistīta ar iepriekšējā dienā piedzīvoto stresu. Un ne vienmēr cēlonis ir negatīvs, varbūt, gluži pretēji, spilgts un spēcīgs notikums.

Šķir tālāk: simptomi, kuriem pievērst uzmanību

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru