Ko stādīt blakus ķiplokiem: labākie un sliktākie kaimiņi

Zemenes

Ķiploku fitoncīdiem ir labvēlīga ietekme uz zemenēm: maija vaboles, sliekas, zirnekļtārpi apiet ogas, samazinās pelēkās puves risks. Ķiplokus labāk stādīt blakus dobē, jo tie var pazemināt zemeņu ražību.

Avenes, jāņogas

Ķiploki aizdzen aveņu vaboles un skudras, pasargā jāņogas no laputīm un nieru ērcēm.

Ziedi

Stādiet ķiplokus puķu dobēs – tie pasargā ziedus no viltus puves, pelēkās puves un citām sēnīšu kaitēm, atbaida tārpus un citus kaitēkļus. Rozes un tulpes labi jūtas blakus ķiplokiem, un kliņģerītes pasargā ķiplokus no sīpolu mušas.

Kartupeļi, baklažāni un paprika

Ja pavasara ķiplokus stādīsiet starp kartupeļu rindām, samazināsiet Kolorādo kartupeļu vaboles un fitoftoras bojājumus. Ķiploki palielinās arī baklažānu un paprikas ražu.

Kas nepatīk ķiplokiem

Tajā pašā laikā uz dobes ir tādi kaimiņi, blakus kuriem ķiploki nevar sadzīvot.

Blakus ķiplokiem labāk neaudzēt pupiņas, zirņus un kāpostus – tie uz tiem iedarbojas negatīvi.

0 votes, 0 avg

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Tribīne grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 74%

0%

Daudzi dārzeņu dārzkopji rīkojas tieši tā: blakus liek ķiploku un sīpolu dobi. Bet veltīgi: tā kā tie ir “radinieki”, tiem ir vienādas kaites un kaitēkļi. Tie ne tikai nespēj viens otru pasargāt, bet var arī inficēties. Lai gan praksē viss neizskatās nemaz tik slikti: ar pienācīgu kopšanu var iegūt augstvērtīgus dārzeņus. Taču kopumā nav ieteicams stādīt sīpolus un ķiplokus blakus.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru