Kā savākt pustonnu kartupeļus no simts kvadrātmetru lielā zemes gabala

Zvaigžņotie bumbuļi – ražas garantija

Uzglabā sēklu bumbuļus 3-4 ° C temperatūrā, 80% mitrumā. Pavasarī bumbuļusiznes ārā no pagraba mēnesi pirms stādīšanas unatstāj istabas temperatūrā, telpā ar izkliedētu gaismu (tiešie saules stari izraisa apdegumus) uz divām nedēļām. Pēc tam temperatūru pazemina līdz 10-12 ° C un turpina turēt vēl divas nedēļas. Viss šīs sarežģītais process ir nepieciešams, lai iegūtu 1-2 cm garus asnus (ne vairāk), tām jābūt zaļām.

Padoms

Stādīšanai atlasiet bumbuļus, kuriem ir asni pēc izskata līdzīgie zvaigznājiem. Nelietojiet bumbuļus ar atsevišķiem asniem stādīšanai. Labākie sēklas bumbuļi ir tie, kas sver 80 gramus un kuriem ir ne mazāk kā septiņi asni.

Dodiet gaisu

Neaizmirstiet, ka kartupeļi ir ļoti prasīgi attiecībā uz gaisu, bez tā bumbuļi neaug. Tāpēc sezonas laikā divas līdz trīs reizes jātaisa kartupeļu vagošana, kā arī regulāri ir jāirdina rindstarpas. Bet pirms saslēgt rindstarpas, tos uzrok ar lāpstu tā, lai augsne vienmēr irirdena  un spēj piegādāt skābekli saknēm ar bumbuļiem.

Kartupeļus var stādīt tikai pēc augsnes pavasara uzrakšanas. Dienvidos rindstarpas samazina līdz 60 cm,lai krūmi ātrāk saslēdzās, un raža netiktu sabojāta augsnes pārkaršanas rezultātā stiprā saulē. Aukstākajos reģionos rindstarpas var palielināt līdz 90 cm.

Desmit reizes aplaistīt

Kāds aplaista kartupeļus tikai pāris reizes sezonā. Bet dienvidos šim noteikumam pilnīgi nepiekrīt un aplaista kartupeļus vismaz desmit reizes sezonā. Ir noderīgi to darīt arī aukstākajos reģionos, jo ūdens trūkums spēcīgi ietekmē kartupeļu ražu.

Tomēr ziemeļu apgabalos, kur nav tik karsts un bieži līst lietus, kartupeļus var audzēt vispār bez laistīšanas.

Laistīšana kopā ar mēslošanu

Kartupeļi labi reaģē uz mēslošanas līdzekļiem. Ja mēslot kartupeļus ar mazliet mēsliem un pelniem, tie labi augs un nesīs augļus, bet ja vasarā mēslojumam pielikt nitrofosku un azofosku, raža ievērojami uzlabosies, un jūs pat varēsiet savāktvairāk nekā pustonnu kartupeļus no 100 kvadrātmetru liela zemes gabala.

Neaizmirstiet arī par mikroelementiem: piebarošana ar Mag-Boru ievērojami palielina ražu un uzlabo ražas garšas kvalitāti.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru