Kā hronotips ietekmē cilvēka likteni: cīruļu, pūču un baložu īpatnības

Cīruļu, pūču vai baložu dzīves ritms nosaka ne tikai miega un pamošanās paradumus, bet arī raksturu, temperamentu, spējas, fizisko labsajūtu un pat panākumus dzīvē.

Pastāv uzskats, ka hronotipa, tas ir, noteiktā diennakts laika izvēle aktivitātēm, nosaka ne tikai miega un nomoda režīmu, bet arī cilvēka likteni.

“Cīruļi” ir cilvēki, kuri viegli pamostas agri no rīta, dienas pirmajā pusē jūtas nomodā un enerģiski, bet vakarā nogurst un agri aizmieg.

“Pūces” ir cilvēki, kuriem no rīta ir grūti piecelties, aktivitātes maksimumu sasniedz pēcpusdienā vai naktī un gulēt iet vēlu.

“Baloži” ir cilvēki, kuriem ir vidējs hronotips, proti, viņi mostas un iet gulēt regulārā laikā un jūtas labi visas dienas garumā.

Kādas ir šo trīs cilvēku tipu īpašības? Daži pētījumi liecina, ka “cīruļi” ir atbildīgāki, disciplinētāki, punktuālāki un organizētāki. Viņi labāk tiek galā ar rutīnas uzdevumiem un vieglāk pielāgojas sociālajām normām un noteikumiem. Viņi ir arī optimistiskāki, uzticīgāki un sabiedriskāki.

Savukārt “pūces” ir radošākas, intelektuālākas, neatkarīgākas un analītiskākas. Viņām labāk izdodas risināt netriviālas problēmas, un tās spēj domāt nestandarta veidā un ieviest inovācijas. Tās ir arī skeptiskākas, kritiskākas un individuālistiskākas.

Lasi vēl: Smaržu aromāti, kas 2024. gadā tiks uzskatīti par vecmodīgiem un piešķirs pāris gadus klāt jūsu vecumam

“Baloži” ir pa vidu starp cīruļiem un pūcēm. Tie ir elastīgāki, līdzsvarotāki, komunikablāki un vairāk sadarbojas. Viņiem labāk izdodas rast kompromisus, strādāt komandā un ņemt vērā citu intereses.

Tomēr nedomājiet, ka hronotips ir nemainīgs un nosaka visus cilvēka dzīves aspektus. Hronotips var mainīties dažādu faktoru ietekmē, piemēram, vecuma, hormonālā līdzsvara, klimata, dzīvesveida un ieradumu dēļ. Turklāt dzīves ritms nav vienīgais faktors, kas ietekmē cilvēka personību, spējas un labsajūtu. Ir arī daudzi citi ģenētiski, psiholoģiski un sociāli faktori, kuriem arī ir nozīme.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru