Ideālas kafijas noslēpums: zinātnieki ir atklājuši metodi, kas uzlabo kafijas garšu.

Aromatizētas kafijas tasīte no rīta ir kaut kas tāds, bez kā jūs nevarat sākt savu dienu? Zinātnieki ir atklājuši, ka šo dzērienu ir iespējams padarīt aromātiskāku mājas apstākļos bez dārgiem instrumentiem un ierīcēm.

Oregonas Universitātes pētnieku komanda savā jaunajā pētījumā konstatēja, ka kafijas pupiņas ar augstāku iekšējā mitruma līmeni rada mazāk statiskās elektrības. Tas nozīmē, ka espresso ir pilnvērtīgāks un kafija tiek izšķiesta mazāk.

Kā tika veikts pētījums?

Pētījuma laikā zinātnieki mērīja statiskās elektrības daudzumu, kas radās, ja tika maltas dažādas grauzdētas kafijas pupiņas. Netika konstatēta nekāda saistība starp statisko elektrību un kafijas izcelsmes valsti vai apstrādes metodi. Tomēr zinātniekus pārsteidza fakts, ka pastāvēja cita saistība – starp elektrifikāciju un mitruma saturu, grauzdēšanas krāsu un daļiņu izmēru.

Tādējādi mazāk elektrības radās, ja kafijā bija lielāks mitruma saturs un rupjāka maluma kafija. Komanda konstatēja arī atšķirību starp statisko elektrību, ko rada gaišāk un tumšāk grauzdētas kafijas.

Pētnieki konstatēja, ka malšana ar pievienotu ūdeni nodrošina ilgāku ekstrakcijas laiku un spēcīgāku kafiju no tām pašām kafijas pupiņām. Turklāt malšana ar ūdeni palielina dzēriena viendabīgumu.

Kā panākt perfektu garšu?

Pētnieki ir pārliecināti – lai iegūtu bagātīgāku un spēcīgāku garšu, pirms malšanas kafijas pupiņām jāpievieno neliels dzeramā ūdens daudzums.

Lasi vēl: Laika taupīšana: kādus ēdienus var sasaldēt Ziemassvētkiem

“Mitrums, neatkarīgi no tā, vai tas ir grauzdētas kafijas iekšienē esošais atlikušais mitrums, vai malšanas laikā pievienotais ārējais mitrums, nosaka lādiņa daudzumu. Ūdens ne tikai samazina statisko elektrību un tādējādi atvieglo malšanas procesu, bet arī var būtiski ietekmēt dzēriena intensitāti un labvēlīgu aromātu,” norāda pētījuma vecākais autors, Orgeonas universitātes pētnieks ķīmiķis Dr. Kristofers Hendons.

Šis triks vislabāk darbojas tādās kafijas pagatavošanas metodēs, kurās kafiju nepieciešams ieliet ūdenī un novietot uz plīts, piemēram, turbo vai geizera kafijas automātā. Tomēr šis triks nedarbosies, ja kafiju ielej ar karstu ūdeni, piemēram, franču presē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru