Ēnu mīlošie krūmi un augļu koki: ņem vērā, plānojot dārzu

Ābeles

Kā jau minēts, ēnu mīlošiem augļu kokiem un krūmiem joprojām nepieciešama saules gaisma, jo īpaši ābelēm. Lielākā pieļaujamā ēnojuma pakāpe ir pastāvīga gaisma un viegla ēna vai blīvāks ēnojums, bet ne ilgāk kā 4-5 stundas dienas laikā.

Ja ābele aug ēnā, tās āboli būs mazāk saldi, un mākoņainā vasarā tie vispār nebūs garšīgi. Ar to neko nevar izdarīt. Stādīšanai ēnā labāk izvēlēties agrīnas šķirnes, kas paspēj dot ražu, pirms dienas gaismas stundas kļūst pārāk īsas. Augsne ābelēm – auglīga, neitrāla vai viegli skāba, ar dziļu gruntsūdeni.

Plūmes

Kultūra kopumā ir diezgan gaismas mīloša, bet var augt un nest augļus arī gaišā ēnā un pusēna ēnā, lai gan ar nelielu kaitējumu ražas kvalitātei. Ir novērots, ka purpursarkanās šķirnes vieglāk panes zināmu gaismas trūkumu. Plūmēm nepieciešamas vieglas, auglīgas augsnes ar neitrālu skābumu un mērenu mitrumu.

Ķirši

Iztur ēnošanu dienas daļā vai vieglu izkliedētu ēnu, blīvā ēnā aug sliktāk, slikti ražo augļus un bieži slimo ar kaitēm. Ēnainām vietām labāk izvēlēties plūksnainās ķiršu un krūmveida ķiršu šķirnes – tās ir labāk pielāgotas augšanai zem lielāku koku vainagiem. Augsnes ķiršiem ir tādas pašas kā citiem ēncietīgiem augļu kokiem un krūmiem: auglīgas, ar neitrālu skābumu, mēreni mitras.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru