Ēnu mīlošie krūmi un augļu koki: ņem vērā, plānojot dārzu

Lielākajai daļai augu attīstībai nepieciešams daudz saules gaismas, bet ko darīt, ja jūsu zemes gabalu aizēno lieli koki vai ir vietas, kur saule spīd reti?

Ēnā augošu augu izvēle ir ierobežota, taču tas nenozīmē, ka neko nevar stādīt zem koku vainagiem vai vasarnīcu ēku ēnā. Šajā rakstā esam apkopojuši populārākos ēnmīlīgākos krūmus un kokus dārzam.

Jāņogas un upenes

Upenes un jāņogas labi attīstās izkliedētā ēnā vai daļējā saulē (dažas stundas dienā), bet šādos apstākļos tās ražo mazāk augļu un ogām ir skābāka garša. Jāņogām nepieciešama auglīga augsne ar neitrālu vai viegli skābu reakciju un mērenu mitrumu, bet upenes ir mitrumu mīlošākas nekā citas šķirnes.

Avenes

Līdzīgi kā citi ēncietīgi koki un krūmi, dabiskos apstākļos tās aug zem koka vainaga. Tomēr tas nenozīmē, ka avenes var nest augļus pilnīgā ēnā: optimāli apstākļi tām ir retā ēna “ar saulainām vietām” zem koku vainaga vai labs apgaismojums no rīta vai vakarā.

Remontantās šķirnes ir prasīgākas pret apgaismojumu, tāpēc ēnainām vietām labāk izvēlēties parastās avenes. Kopumā avenes nav prasīgas pret augsni, bet, stādot ēnā, augsnei jābūt auglīgai un mēreni mitrai.

Kazenes

Līdzīgi kā avenes, diezgan ēncietīgs augs, var augt arī pusēnainajā platībā. Ēnainam dārzam labāk izvēlēties krūmveida, nevis stublāju šķirni – tā labāk panes ziemu un ir vieglāk kopjama. Prasības kazeņu audzēšanai ir aptuveni tādas pašas kā avenēm.

Lasi vēl: Kāpēc apliet virtuves un vannas istabas krānus ar eļļu: liels pārsteigums un žilbinošs efekts

Mellenes

Melleņu audzēšanai nepieciešama skāba augsne. Šādi apstākļi nav piemēroti lielākajai daļai citu ēnmīlīgu dārza koku un krūmu, tāpēc mellenes ir labs variants vietām nosusinātos kūdrājos un priežu mežos. Mellenes labi aug pustumsā zem vainagiem un mitrās vietās, tāpēc tās var stādīt pie dārza dīķa un zemienēs.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru