Astronauts fotoattēlā uzņēmis Peru mežus, ko klāj zelts

Ar zeltu bagātie meži Peru austrumu daļā, skatoties no SKS 2020. gada 24. decembrī.

Zelta ieguve šajā Peru daļā ir tik produktīva, ka to pat var redzēt no Zemās zemes orbītas.

 

Attēla autori: Zemes zinātnes un attālās izpētes vienība/NASA Džonsona kosmosa centrs

Augstu virs Peru Amazonijas meži mirdz zeltā. Kamēr no Zemās zemes orbītas mirdzošās bedres izskatās glīti, attēls patiesībā izceļ satraucošu problēmu uz planētas Zeme.

Dreifējot virs Peru austrumdaļas 2020. gada Ziemassvētku vakarā, kāds astronauts uz Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) klāja uzņēma šo fotogrāfiju, kurā redzamas zelta meklēšanas bedres. Saules staru ietekmē ar zeltu bagātās bedres atstaroja atpakaļ mirdzošu atspulgu.

Kā paskaidroja NASA Zemes observatorija, šīs bedres sastāv no simtiem cieši līdzās esošu, ar ūdeni piepildītu baseinu, ko ieskauj dubļu zonas, kurās nav augu.

Tārpiem līdzīgie kanāli attēla kreisajā pusē ir Inambari upe. Bet fotoattēla augšējā labajā stūrī tieši zem mākoņiem ir redzams Tambopata nacionālais rezervāts, kas ir likumīgi aizsargāts pret zelta ieguvi. Lai gan fotogrāfija ir nedaudz rediģēta, lai uzlabotu kontrastu, tā tika uzņemta ar pavisam vienkāršu komerciāli pieejamo Nikon D5 digitālo kameru.

Zelta ieguve ir liels bizness Peru, kas ir sestā lielākais dārgmetālu ražotāja pasaulē. Diemžēl daļu no šīs ieguves veicina nelegālā ieguve, kas ietver destruktīvus procesus, kas iznīcina vietējo vidi un Amazones kopienas.

Pēdējos gados Peru reģionā Madre de Diosā, kur norisinās mūsdienu zelta drudzis, regulāri tiek konstatētas dažāda veida problēmas pagaidu pilsētās, kas neapdomīgi izmanto vidi metālu iegūšanai. Apgabalā, kas pēc dažiem skaitļiem ir aptuveni Ņujorkas pilsētas lielumā, līdztekus plašajai mežu izciršanai apkārtējā ekosistēmā tiek konstatēti piesārņotā ūdens plūdi.

Viena no galvenajām bažām ir dzīvsudrabs un tā ļoti toksiskais līdzinieks metildzīvsudrabs. Zelta kalnrači dažreiz izmanto dzīvsudrabu, lai atdalītu zelta rūdu no augsnes un nogulsnēm, bieži vien bez atbilstošiem drošības pasākumiem. Dzīvsudrabs, kas pats par sevi ir spēcīgs neirotoksīns, iesūcas dīķos un pēc tam mikrobu procesos var tikt pārveidots par īpaši toksisku ķīmisko vielu metildzīvsudrabu.

Tā ir kļuvusi par pieaugošu problēmu Peru un citās Dienvidamerikas daļās. Papildus dzīvsudraba noplūdei un nelegālās zelta ieguves ietekmei uz vidi, Amazones kopienas ir bijušas arī pakļautas vardarbībai, ko rada zelta ieguves iebrukums viņu zemē.

Piemēram, deviņdesmito gadu sākumā kalnraču grupa ienāca Haksimū ciematā Brazīlijā un nogalināja 16 Janomami cilvēkus, tostarp mazuli, kā rezultātā pieci kalnrači tika atzīti par vainīgiem genocīdā. Tiek ziņots, ka pavisam nesen 2020. gadā pēc konfrontācijas ar zelta kalnračiem Brazīlijas ziemeļos tika nogalināti divi Janomami cilvēki.

No 2023. gada Brazīlijas jaunā valdība ir veikusi pasākumus, lai apkarotu nelegālo zelta ieguvi Amazones lietus mežos, taču problēma joprojām pastāv visā Dienvidamerikā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru