Naftas cenas pieaug, jo Mekskas līča piekrastei ASV tuvojas liela vētra

Naftas cenas pirmdien pieauga par aptuveni 1 % pēc tam, kad pagājušajā nedēļā bija nokritušas līdz vairāku mēnešu minimumam, jo bija bažas, ka šonedēļ Luiziānā gaidāmā viesuļvētra varētu traucēt ražošanu un pārstrādi ASV Meksikas līča piekrastē.

Brent nākotnes līgumi līdz plkst. 12:22 pēc Latvijas laika (16:22 pēc Griničas laika) pieauga par 57 centiem jeb 0,8 % – līdz 71,63 dolāriem par barelu, savukārt ASV Rietumteksasas vidējā termiņa jēlnaftas (WTI) cena pieauga par 78 centiem jeb 1,2 % – līdz 68,45 dolāriem.

Neraugoties uz nelielo cenu kāpumu, Brent nākotnes līgumi piekto dienu pēc kārtas pirmo reizi kopš 2024. gada maija palika tehniski pārpirktā teritorijā.

Piektdien Brent un ASV dīzeļdegvielas nākotnes līgumi noslēdzās zemākajā līmenī kopš 2021. gada decembra. WTI noslēdzās zemākajā līmenī kopš 2023. gada jūnija, bet ASV benzīna nākotnes līgumi noslēdzās zemākajā līmenī kopš 2021. gada februāra.

Meksikas līcī ASV Nacionālais viesuļvētru centrs prognozēja, ka tropiskā vētra Francine otrdien iegūs viesuļvētras status un trešdien sasniegs Luiziānas piekrasti. ASV Meksikas līča piekrastē atrodas aptuveni 60 % no valsts naftas pārstrādes jaudas.

“Notiek neliela cenu atveseļošanās, ko iedvesmo brīdinājumi par viesuļvētru, kas varētu apdraudēt ASV Meksikas līča piekrasti, taču plašākā mērogā joprojām tiek runāts par to, no kurienes nāks pieprasījums un ko var darīt OPEC+,” sacīja PVM analītiķis Džons Evanss.

OPEC+ ietilpst Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) un tās sabiedrotie, piemēram, Krievija.

Lībijā, kas ir OPEC locekle, valsts Nacionālā naftas korporācija paziņoja par nepārvaramas varas apstākļiem vairākām jēlnaftas kravām, kuras iekrauj EsSideras ostā, jo naftas ieguvi ierobežo politiskais konflikts saistībā ar centrālo banku un naftas ieņēmumiem.

Reaģējot uz naftas cenu kritumu, OPEC+ naftas ražotāju grupa ir vienojusies par diviem mēnešiem atlikt oktobrī plānoto ražošanas palielinājumu par 180 000 barelu dienā.

Analītiķi norādīja, ka jēlnaftas cenas atbalstīja arī investoru optimisms par ASV tautsaimniecības “mīksto piezemēšanās” scenāriju pirms nedēļas beigās gaidāmā izšķirošā inflācijas ziņojuma.

Federālo rezervju sistēmas politikas veidotāji ir signalizējuši, ka ir gatavi uzsākt procentu likmju samazināšanas sēriju ASV centrālās bankas sanāksmē pēc divām nedēļām, norādot uz atdzišanu darba tirgū, kas varētu paātrināties un pāraugt vēl smagākā situācijā, ja netiks mainīta politika.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru