Ķīna nosoda ASV par uzņēmumu iekļaušanu eksporta kontroles sarakstā un sola rīkoties

Ķīnas Tirdzniecības ministrija svētdien paziņoja, ka tā stingri iebilst pret ASV lēmumu iekļaut eksporta kontroles sarakstā vairākus Ķīnas uzņēmumus ar Krieviju saistītu jautājumu dēļ.

ASV piektdien tirdzniecības ierobežojumu sarakstā iekļāva 105 Krievijas un Ķīnas uzņēmumus saistībā ar to iespējamo atbalstu Krievijas militārajiem spēkiem.

Pēdējos gados spriedze starp ASV un Ķīnu ir saasinājusies. Bet šis solis ir daļa no ASV centieniem ierobežot tehnoloģiju eksporta plūsmu, it īpaši saistībā ar augsto tehnoloģiju produktiem un zināšanām, kuras ASV uzskata par stratēģiski nozīmīgām. Ķīna uzskata šīs sankcijas par ekonomiskās konkurences apspiešanas mēģinājumu un ir paziņojusi, ka tā veiks nepieciešamos pretsoļus, lai aizstāvētu savu uzņēmumu intereses.

Ķīnas Tirdzniecības ministrija svētdien paziņoja, ka tā stingri iebilst pret ASV lēmumu iekļaut eksporta kontroles sarakstā vairākus Ķīnas uzņēmumus ar Krieviju saistītu jautājumu dēļ.

Amerikas Savienotās Valstis piektdien iekļāva 105 Krievijas un Ķīnas uzņēmumus tirdzniecības ierobežojumu sarakstā saistībā ar to iespējamo atbalstu Krievijas militārajiem spēkiem.

Uzņēmumi – 42 Ķīnas, 63 Krievijas un 18 citu valstu uzņēmumi – tika iekļauti sarakstā tādu iemeslu dēļ, kas saistīti gan ar ASV elektronikas sūtījumiem ar Krievijas militāro jomu saistītām pusēm, gan ar tūkstošiem dronu Shahed-136 ražošanu Krievijai, lai tā tos izmantotu iebrukumā Ukrainā.

ASV piegādātājiem ir jāsaņem grūti iegūstamas licences, lai veiktu sūtījumus uzņēmumiem, kas iekļauti “subjektu sarakstā”, kā tas tiek dēvēts.

Ķīnas ministrija paziņoja, ka ASV rīcība grauj starptautisko tirdzniecības kārtību un kavē normālu ekonomisko apmaiņu, piebilstot, ka Ķīna veiks nepieciešamos pasākumus, lai apņēmīgi aizsargātu savu uzņēmumu likumīgās tiesības.

Šī situācija liecina par turpmāku spriedzes eskalāciju starp ASV un Ķīnu tehnoloģiju un ekonomiskajā jomā, kas var radīt būtiskas sekas globālajai ekonomikai.

 

 

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru