15 galda etiķetes zelta noteikumi: pats pamats, kas jāzina ikvienam

Daudzi cilvēki vairāk uzmanības pievērš tam, kādu baudu gūst no vakariņām, nevis tam, kā tās “pareizi” jāēd. Bet tomēr ir pamatnoteikumi, kas jāzina ikvienam kulturālam cilvēkam.

15 galda etiķetes noteikumi

1 Uzlieciet salveti sev uz klēpja, tiklīdz apsēžaties. Ja jums jāiet uz tualeti vai vienkārši jāatstāj galds, atstājiet salveti novietotu uz sēdekļa. Jūsu salvete nedrīkst beigt savu dzīvi kā saburzīta bumba uz galda.

2 Nesāciet ēst pirms saimnieces – neņemiet dakšiņu rokās, kamēr viņa to nav izdarījusi. Ja jūs esat saimniece, pirms sākat ēst, pagaidiet, kamēr visi ir apkalpoti (ja maltīte tiek pasniegta pie galda) vai sasēdināti (ja maltīte tiek pasniegta bufetē).

3 Ēdot maizi, kas ir uz maizes šķīvja, atlauziet no tās mazus gabaliņus, uzsmērējiet sviestu un apēdiet to. Nesmērējiet sviestu uzreiz pa visu šķēli un neēdiet to kā brokastu sviestmaizi. Dažviet tiek uzskatīts par nepieklājīgu uz maizes gabaliņa uzlikt pa virsu kādu citu ēdienu, vai ar maizi noslaucīt mērci.

4 Ja šķīvī ir palicis mazliet zupas, varat to noliekt virzienā prom no sevis un ar karoti savākt ēdiena atliekas. Galvas atliekšana atpakaļ, lai izdzeru pēdējos pilienus kafijas vai tējas krūzē, ir vismazāk eleganta izvēle.

Lasi vēl: Kā maksāt mazāk par komunālajiem pakalpojumiem: ūdens taupīšanas noslēpumi

5 Izslēdziet tālruni. Bez izņēmumiem. Nu, ja vien jūs neesat ārsts vai mājās nav palikuši bērni, tad ieslēdziet vibrozvanu un ielieciet tālruni kabatā. Runāt pa tālruni restorānā ir tas pats, kas pīpēt pārpildītā liftā.

6 Maizes šķīvis vienmēr atrodas pa kreisi, bet glāze – pa labi. Atcerieties to un centieties nepagrābt kaimiņa glāzi.

7 Ja nevarat norīt kādu nepatīkamas garšas kumosu, kaut ko, ko nevarat sakošļakstīt, vai kādu skrimšļa gabaliņu, uzmanīgi uzduriet to uz dakšas un novietojiet uz šķīvja malas. Nelielus gabaliņus, kurus nevajadzētu norīt, piemēram, zivju kaulus, varat atdalīt ar pirkstiem.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru