Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija vērtē aizejošo 2018.gadu

Kā ierasts, arī šī gada nogalē Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) atskatās uz aizejošā gada notikumiem un iezīmē jaunus uzdevumus kooperācijas attīstīšanai Latvijā.

Gada lepnums kooperācijā

Notiek strauja kooperācijas attīstība meža nozarē – provizoriskie dati liecina, ka meža nozares kooperatīvo sabiedrību apgrozījums, 2018.gadā, salīdzinot ar 2017.gadu, dubultojies. Ja trīs atbilstīgo meža nozares kooperatīvu apgrozījums 2017.gadā sastādīja 3,84 milj. EUR, tad 2018.gadā tas sastādīs aptuveni 8,30 milj.EUR. Arī kopējais biedru skaits pieaudzis, sasniedzot gandrīz 600 biedrus (2017.gadā- 362).

Turpina palielināties arī lauksaimniecības kooperatīvu apgrozījums, kas, piemēram, kooperatīvam “Latraps” no 185, 50 miljoniem EUR pieaudzis līdz 222,65 milj.EUR.

Gada nogalē ir uzsākts pirmais Latvijā kooperatīvu apvienošanās process. Lēmumu par kooperatīva “Kuziks” apvienošanos ar LPKS “Latraps” decembrī pieņēma LPKS “Latraps” kopsapulce. Arī vairāki piena kooperatīvi šogad turpina aktīvu darbu pie otrā līmeņa kooperatīva izveidošanas.

Turpina attīstīties un veidoties jauni kooperatīvi nozarēs, kur līdz šim kooperācija nebija attīstījusies, kā piemēram, olu ražošanas nozarē un mājražošana.

Kooperatīvi un to vadītāji saņēma atzinību par paveikto arī valstiskā līmenī – LLKA valdes priekšsēdētāja vietniecei un piena ražotāju kooperatīva “Pienupīte” valdes priekšēdētājai Mirdzai Feldmanei 2018.gadā tika piešķirts Zemkopības ministrijas Atzinības raksts, savukārt, graudu audzētāju kooperatīvs “VAKS” kļuva par laureātu konkursa “Sējējs 2018” nominācijā „Gada veiksmīgākā kopdarbība”.

Gada neraža

Vēl joprojām pastāv nozares, kurās kooperācija nenotiek un neattīstās, kā gaļas nozarē, un 2018.gads neko pozitīvu šajā virzienā nav devis. Šis ir nākamo gadu izaicinājums.

Gada otrajā pusē politiskā nesabilitāte valstī apgrūtina dažādu problēmu risināšanu valstiskā līmenī.

Gada aktualitāte

2018.gadā ir pabeigts darbs pie jauna Kooperatīvo sabiedrību likuma izstrādes un tas ir apstiprināts Saeimā. LLKA bija iniciators šī likuma tapšanai un divus gadus aktīvi piedalījās jaunā likuma izstrādes procesā. Likums stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī, kas nozīmē, ka turpināsies darbs pie prakstiskas likumā minēto nosacījumu ieviešanas.

Jau otro gadu dabas apstākļi Latvijā nebija draudzīgi lauksaimniekiem un šogad kooperatīvi saskārās ar izaicinājumu – tikt galā ar 2018.gada sausuma radītajām sekām. Vēlreiz varējām pārliecināties par kooperācijas spēku – kooperatīvi spēja palīdzēt saviem biedriem sausuma radīto problēmu risināšanā.

LLKA mērķi un izicinājumi jaunajā gadā

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas gada mērķis paliek nemainīgs – kooperācijas veicināšana Latvijā un kooperatīvu stiprināšana!

Taču, lai šo mērķi panāktu, 2019.gadā ir jāpaveic daudz. Turpināsies darbs, lai stiprinātu mājražotāju kooperāciju, jāveicina kooperācija gaļas nozarē, jāturpina darbs, lai nozaru kooperatīvi savstarpēji sadarbotos va apvienotos, tādējādi izaugot par spēcīgiem tirgus dalībniekiem, aktīvi jāstrādā pie nākamā Eiropas Savienības plānošanas perioda Kopējās lauksaimniecības politikas plānošanas, līdzdalība nākamā plānošanas perioda atbalsta politikas plānošanā u.c.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru