Kā laistīt tomātus: ja nepareizi to darāt, riskējat zaudēt visu ražu

Lai iegūtu labu tomātu ražu, ir svarīgi tos laistīt laikus un pareizi. Mēs pastāstīsim, cik bieži laistīt tomātus, kā laistīt stādus, vai nepieciešams laistīt uzreiz pēc iestādīšanas atklātā augsnē, kas notiek, ja tomātus laistām katru dienu.

Kā laistīt tomātu stādus

Tomātu stādi ir diezgan kaprīzi un slikti reaģēs uz nepareizu laistīšanu – ūdens pārpalikums var izraisīt sakņu sistēmas pūšanu, bet trūkums – novājināt stādus.

Pēc tomātu sēklu izsēšanas ar laistīšanu ir jāgaida, līdz parādās pirmie dzinumi, jo sēklas tiek stādītas jau samitrinātā augsnē. Tiklīdz parādās dzinumi, laistiet tos piektajā dienā.

Parasti tomātu laistīšana atklātā augsnē ir atkarīga no laikapstākļiem. Jāņem vērā zemes veids, tās izžūšanas ātrums un mitruma līmenis.

Pirmās piecas dienas pēc stādu stādīšanas dārzā tomātus labāk nav laistīt, pat ja ir pasauss. Šis laiks ir nepieciešams, lai stādi pielāgotos jaunajai videi. Pēc tam laistīšana ir atkarīga no tomātu audzēšanas vietas un laikapstākļiem.

Laistīšana jāveic reizi nedēļā – zem katra krūma jālej 3000 ml ūdens. Ziedēšanas laikā laistīšanu jāsamazina līdz 2000 ml. Ja vasara ir lietaina, laistīšanu jāsamazina pavisam. Ja laiks ir karsts, laistīšana jāpalielina divas reizes, bet, ja karstums ir ilgs, – četrkāršojiett. Ir jāorientējas uz augsnes izžūšanu.

Lasi vēl: Vieglākais veids, kā izmazgāt netīrās zeķes, lai tās būtu kā jaunas

Kā laistīt tomātus siltumnīcā

Jāņem vērā, ka laistīšanas laikā siltumnīcā palielinās mitrums, un tomātiem tas nepatīk. Šādā gadījumā siltumnīcā noteikti jāvēdina tā, lai mitrums tajā būtu 45-60 % līmenī. Labākais risinājums siltumnīcai ir pilienveida apūdeņošana. Pilienveida apūdeņošana ir ekonomiski izdevīgāka, turklāt ūdens nenokļūst uz lapām, tāpēc sēnīšu slimības neattīstās.

0 votes, 0 avg

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Tribīne grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 73%

0%

Augļu veidošanās periodā tomāti siltumnīcā tiek bagātīgi laisti – 20 litri ūdens uz 1 kvadrātmetru, jo augsne izžūst.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru