Kā kaķi prognozē laikapstākļus: zinātnes viedoklis un tautas nostāsti

Kaķi var paredzēt laikapstākļu izmaiņas, aukstumu, viesuļvētru, atmosfēras spiediena paaugstināšanos.

Mūsu senči novēroja debesu gaismekļus, dzīvniekus, augus, kukaiņus utt. Droši vien ikviens zina pareģojumus par laikapstākļu prognozēm, ko pastāstīs lakstīgalu, kukaiņu, varžu u. c. dabas iemītnieku uzvedība.

Arī kaķi ir šādi pareģotāji. Ne velti kaķus dēvē par “dzīvajiem seismogrāfiem”, jo tie var brīdināt par visdažādākajām nelaimēm un katastrofām, piemēram, vulkānu izvirdumiem vai zemestrīcēm. Ir gadījumi, kad kaķi ir pametuši māju dažas dienas pirms zemestrīces. Tāpēc galvenais ir novērot un spēt atšifrēt zīmes, ko dzīvnieki mums rāda.

Kaķi var sajust laikapstākļu izmaiņas

Kā? Ja kaķis sāk daudz mazgāties, īpašu uzmanību pievēršot ausīm, tad laikapstākļi mainīsies. Lieta tāda, ka dzīvnieku ausu bungādiņas ir jutīgas pret atmosfēras spiediena izmaiņām, un kaķi, lai mazinātu nepatīkamās sajūtas ausīs, sāk tās aizskart un mazgāt.

Lasi vēl:Jaunais gads gatavo īpašas dāvanas šīm zodiaka zīmēm

Par laikapstākļu maiņu var liecināt arī negaidīta dzīvnieka spalvas mešana. Ja kaķa pūkas nav saistītas ar stresu vai slimību, var droši prognozēt laikapstākļu maiņu.

Kaķi reaģē uz gaidāmo aukstumu

Laikapstākļu maiņa ietekmē dzīvnieka apetīti, jo laiks kļūst vēsāks, kaķis sāks ēst vairāk, tādējādi cenšoties tikt galā ar aukstumu.

Par to, ka iestāsies aukstums, pastāstīs kaķis, kurš uzturēsies siltākajā vietā mājā – pie radiatora, kamīna, paslēpies zem segas.

Par gaidāmo aukstumu var norādīt dzīvnieks, kas savilcies saspiestā kamoliņā. Un, ja kaķis aizvēris degunu ar ķepu, aukstums pienāks ļoti drīz.

Kaķi prognozē sliktus laikapstākļus

Ja kaķis ir nervozs, staigā pa istabu, nevar atrast guļvietu, savu neapmierinātību pauž ar asti, gaidiet laikapstākļu pasliktināšanos – var būt pat sniegputenis vai viesuļvētra.

Kad pieņemt temperatūras paaugstināšanos

Ja kaķis sāk vairāk dzert, visticamāk, var paredzēt, ka kļūs karsts.

Ticējums arī vēsta, ka kaķis, kas miega laikā izpleš ķepas, prognozē strauju sasilšanu. Jo karstāks kļūst ārā, jo vairāk vietas kaķis aizņems, mēģinot atdzist.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru