Jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,6 %

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar 2017. gada jūniju, mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 6,4 %, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 5,1%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība – par 4,8 %.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (par 21,2 %), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu (par 10,5 %), kā arī farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 13,8 %). Lielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 12,9 %), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 12,1 %), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 9,1 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 9,2 %.

2018. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 1,0 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība saruka par 0,7 %, nepārtikas preču pārdošanas apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 0,6 %, bet autodegvielas mazumtirdzniecība – par 3,0 %.

Apgrozījums krities apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 6,2 %), mājsaimniecības elektroierīču (par 10,4 %), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 10,4 %).

Apgrozījums pieaudzis farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 6,6 %).

2018. gada jūnijā salīdzinājumā ar maiju mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, nav mainījies.

Plašāka informācija par sezonāli izlīdzinātiem, kalendāri izlīdzinātiem un neizlīdzinātiem mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksiem pieejama CSP datubāzē sadaļā “Tirdzniecība un pakalpojumi”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru