Ar ko barot zemenes uzreiz pēc ziemas, lai iegūtu labu ražu

Lai zemeņu raža būtu laba, tās nav nepieciešams barot katru pavasari.

Ja jūs pareizi kopjat zemenes gada laikā – atjaunojat augsnes auglību, veicat mulčēšanu, rudenī savlaicīgi lietojat organiskos un minerālmēslus, pavasarī zemenes nav nepieciešams barot.

Pavasarī zemenes jābaro tikai tad, ja augsne ir noplicināta, zemeņu dobes nav koptas, visas pazīmes liecina, ka barības vielu nepietiek.

Lai iegūtu labu zemeņu ražu, ir svarīgi krūmus nepārbarot un pārliecināties, ka tie saņēmuši visas barības vielas. Un labāk ir nepietiekami barot, nevis “pārbarot” augu ar mēslošanas līdzekļiem, jo tas ietekmē, pirmkārt, ogu derīgumu.

Ņemiet vērā šķirnes un zemeņu šķirņu īpatnības – remontantajām un parastajām dārza šķirnēm nepieciešama atšķirīga pieeja barošanai.

Svarīgi! Zemenes jābaro tikai no otrā un bieži vien – no trešā auga audzēšanas gada.

Mēslošana jāveic tikai tad, kad augsnes temperatūra ir augstāka par +9 °C, vakarā vai mākoņainā laikā, uz iepriekš samitrinātas dobes.

Kā mēslot zemenes agrā pavasarī

Zemeņu augšanas sākumā, pēc visu agra pavasara procedūru pabeigšanas, piemēram, ziemas segas noņemšanas, apgriešanas, augsnes uzirdināšanas, mulčas atjaunošanas, augu krūmi aktīvi veido zaļo masu, tāpēc tiem nepieciešams slāpekļa mēslojums. Ja augsne ir noplicināta, nabadzīga, zemenes nepieciešams barot ar slāpekli. Ir jāorientējas nevis uz noteiktiem termiņiem, bet gan uz augu stāvokli.

Pavasarī, īpaši, ja ir maz nokrišņu, mēslošanas līdzekļus vēlams izšķīdināt ūdenī. Atšķirībā no rudens mēslošanas līdzekļu ievadīšana augsnē sausā veidā ir mazāk efektīva. Ja tiek lietots sausais mēslojums, nākamās divas nedēļas jāaizsargā zemenes no sausuma un jānodrošina augsnes mitrināšana.

Var izmantot urīnvielu vai citus ātri šķīstošus slāpekļa mēslošanas līdzekļus, piemēram, amonija nitrātu, koncentrācijā 1 ēdamkarote mēslojuma uz 10 litriem ūdens.

0 votes, 0 avg

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Tribīne grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 73%

0%

Bioloģiskajā lauksaimniecībā alternatīva slāpekļa minerālmēslojumam var būt zaļais mēslojums no nātrēm, dadžiem, ko izšķīdina proporcijā 1 litrs uzlējuma uz 1 spaini ūdens, kūtsmēslu uzlējums, komposts, mājputnu mēsli (proporcija – 1 kg uz 1 spaini ūdens, atšķaidot ar 1 litru laistīšanas ūdens). Viens spainis šķīduma jāizmanto 10-20 zemeņu krūmiem.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru